Третодивизонният германски Кемницер, където се подвизават двама български футболисти – Георги Сърмов и Костадин Велков, уволни с незабавен ефект капитана на отбора Даниел Фраан. Причината за това бе решението на нападателя да демонстрира симпатиите си към фенска фракция, която е известна с крайнодесните си възгледи.

Това се случи в третия шампионатен мач за Кемницер (срещу Халешер), който се състоя преди два дни. 32-годишният германец пропусна срещата заради мускулна травма, но избра да я изгледа гостуването седнал сред членове на радикалната групировка „Каотик Кемниц” и на такива, свързани с разпадналата се „НС Бойс”, която неведнъж е причинявала проблеми на клуба.

„ФК Кемницер ще продължи със същото постоянство актовете срещу всякакви противоконституционни идеи и техните поддръжници. Предвид особеностите на събитията в Кемниц през лятото на 2018 година (когато градът стана арена на неонацистки скандал – б.р.), ФК Кемницер обеща на своите акционери да бъде пример в борбата срещу крайнодесния радикализъм. Всеки един член на клуба прие това задължение”, написаха от клуба.

Това не е първият подобен инцидент за Фраан, твърдят от "Дойче Веле". Изданието напомни случка от месец март, когато футболистът отпразнува гол с издигането на фланелка, върху която стоеше посланието: "Подкрепяй местните си хулигани!". По онова време той отричаше да е запознат, че това е слоган, използван от споменатите вече нео-нацистки фракции.