При победата с 2:0 срещу Щутгарт халфът на Борусия Мьонхенгладбах Кристоф Крамер получи невероятния четвърти нокаут в рамките на три години.

Във въздушно единоборство с Анастасиос Донис, световният шампион от 2016 получи сътресение на мозъка, а още в съблекалнята трябваше да получи четири шева на разкървавения си нос.

Действително звучи невероятно, но за Крамер това е четвърти подобен случай в рамките на три години.

Затова и след мача той бе попитан, дали не трябва да играе футбол с  каска: "Може би някога трябва да пробвам. Честно казано това не е тема за мен."

Крамер обаче трябва да премисли това. Поне такова е мнението на доктор Кристиан Зас, невролог от Хамбург, който отговори пред "Билд" колко опасна може да бъде подобна серия от контузии.

"Трябва да се прави разлика между единично мозъчно сътресение, което всеки може да преживее и което премина без последици, к повтарящи се сътресения. Те могат да доведат до хронични травми на мозъка. Те могат да дойда и след 10 до 20 години след случилото се."

"Получават се промени на нервните клетки. Те вече не са толкова добре разпределени или умират. Знаем от бокса, че спортисти с повтарящи се мозъчни травми имат повишен риск да се разболеят от деменция, паркинсон или депресии."

А дали каска действително е опция за Крамер? "Да! Защото повтарящите се мозъчни травми трябва да се предотвратяват. Една каска би дала допълнителна защита. В американския футбол шлемът е задължително."