Старши треньорът Хууб Стевенс заяви в специално интервю за Гонг, че не се впечатлява от писанията в германската преса, които твърдят, че Хамбургер е съдийски отбор. „Реферите в Германия са много добри и имат трудна задача. Съдията Тони Асумаа, който свиреше мача в Ловеч срещу Литекс, също много ми хареса”, призна холандският специалист.

С името на Стевенс се свързва просперитетът на тима от германския пристанищен град. 53-годишният треньор пое Хамбургер на 2-и февруари тази година, наследявайки уволнения Томас Дол. Тогава отборът заемаше последното 18-о място в класирането след 19 изиграни кръга в Бундеслигата, а в актива си имаше едва 15 точки и само една победа.

В оставащите мачове до края на германското първенство Стевенс спечели 30 точки и прати тима на седмо място. По този начин наставникът осигури на Хамбургер участие в турнира Интертото и после съответно в УЕФА.

Преди да застане начело на Хамбургер Стевенс е ръководил Рода, Шалке 04, Херта, Кьолн и отново Рода.

Мнението си за отбора на Литекс, за шансовете на Хамбургер и за България холандският наставник разкри пред gong.bg:

 

Гонг: Какво очаквате от мача между Хамбургер и Литекс?

Стевенс: Искаме задължително да се класираме за груповата фаза на УЕФА. Именно затова съм убеден, че футболистите ми ще се концентрират изцяло върху този двубой. Естествено, имаме малко предимство, тъй като победихме в първия мач с 1:0. Въпреки това трябва да играем търпеливо и да изглеждаме компактно на терена.

- Спечелихте първия мач. Можете ли да подцените Литекс?

- Не, това не трябва да се случва в никакъв случай. Никога не трябва да подценяваш съперниците си. Литекс имаше също много шансове в срещата в Ловеч и определено много ни затрудни. Това беше един вид предупреждение.

- Как смятате, може ли Литекс да ви изненада?

- Надявам се, че не няма да ни изненада. Но също така съм сигурен, че българите ще се борят, докато не отпаднат окончателно. Знам, че въпреки поражението, което претърпяха, не са се отказали.

- Вече имате директни впечатления от ловчанлии. Къде според Вас са силните и слаби места на Литекс в игрови и тактически план?

- Трябва да Ви помоля за разбиране. Аз не мога да говоря за силните и слаби места на моя противник. Това не ми отива. Мога да обсъждам само моя тим, в това съм най-добър.

- Има ли футболисти на Литекс, които искате да имате в Хамбургер и такива, които могат да се наложат в Бундеслигата? Ако да, кои?

- Видях много добри футболисти в Литекс. Защо да не се наложат в Бундеслигата? Толкова много български и бразилски играчи са пробили в нашето първенство. Литекс също притежава такива.

- Какво ще запомните от престоя Ви в България?

- Хората в България ни посрещнаха много топло и бяха приятелски настроени. През краткото време, в което бяхме в Ловеч, се чувствахме много добре и нищо не ни липсваше.

- Ядосват ли Ви твърденията в немската преса, че Хамбургер е съдийски отбор?

- Не, не се ядосвам. Съдиите имат много тежка работа, но в нашите рефери в Германия са много добри. Ядосвам се много, когато моите играчи се държат недисциплинирано на терена. Реферът, който водеше мача с Литекс, също много ми хареса.

- Веднъж вече сте печелили Купата на УЕФА, като треньор на Шалке. Къде според вас е ключът към успеха този път?

- Е, до финала за трофея в УЕФА има още много дълъг път да извървим. Най-напред трябва да преминем груповата фаза, което е достатъчно тежка задача.

- Кое е по-важно за Хамбургер – Бундеслигата или Купата на УЕФА?

- Смятам, че Бундеслигата е по-важна. Да извоюваме добро място в германското първенство е предпоставката да играем в Европа. После всичките мачове на международен терен са празнични дни – наградата за добрите мачове в Германия.