Старши треньорът на Шалке Хууб Стевенс изпрати своите футболисти в пустинята. Това стана по време на подготвителния лагер в Доха. Стевенс отпусна на футболистите си един ден без тренировки, в който им организира своеобразно рали Дакар с АТВ-та.

В пустинята всички играчи на Шалке се забавляваха с мощните машини, а най-добро впечатление направи вратарят Ларс Унерщал, който дори успя да подкара своето АТВ на две гуми.

Не толкова добър бе Кириакос Пападопулос, който претърпя неприятно падане, което за щастие остана без последствия.

Единствените, които не се включиха в ралито бяха Раул и Джеферсън Фарфан. Двамата предпочетоха да се отдадат на почивка в хотела.

Приключението в пустинята бе второто интересно изживяване за играчите на Шалке в рамките на 24 часа, след като преди това те видяха шокираща мъгла.

Това се случи по време на контролата с военния отбор на Катар, която бе прекратена в 77-а минута при резултат 4:0 за Шалке (2 гола на Пуки и по един на Пападопулос и Марика).

Невероятната причина: Изведнъж на терена на стадиона в Ал Кор се появи страхотна мъгла, която направи доиграването на мача невъзможно.

„Невероятно! В рамките на минута не можех от центъра на терена да видя вратата“, сподели Клаас-Ян Хунтелаар.