Началото на футболния сезон в Европа роди поредния си сензационен герой. В последните седмици един от хората, излизащи ярко на преден план, е нападателят на Борусия Дортмунд и националния отбор на Испания Пако Алкасер. Играч, който изглежда възражда своята кариера по един неочакван начин. 

Статистиката показва, че той е единственият нападател в целия европейски футбол, който с първите си 10 удара към вратите на съперниците имат 10 гола. Последното му попадение падна във вратата на Англия в двубоя между Испания и "Трите лъва" от турнира Лига на нациите в Севиля (2:3). 

Алкасер влезе като резерва в средата на втората част (57') и по-малко от две минути (58') по-късно вече бе намалил резултата до 1:3 с глава. Тук най-ясно се видя прекрасното му движение в наказателното поле, което е фундамент в стила на игра на нападателя.

Това бе десетият му удар към противниковите врати във всички турнири в последните два месеца и десети негов гол. В края на срещата Алкасер отново стреля с глава, но топката излезе в аут, което леко развали смъртоносната му ефективност в предни позиции. Но все пак "10 от 12" си е нещо меко казано бляскаво.

Като цяло стилът му може да се изгради върху непрестанно вертикално движение напред-назад между отделните звена в отбраната на съперника. Успява да бъде там, където топката ще отиде след три-четири секунди. 

"Пакито", както го наричат в Испания, има силен, но много техничен удар. Може да играе изкусно с глава, вкарва голове без особени затруднения и с двата крака, а и като цяло притежава жилава физика, с която пази отлично топката. Един от минусите му е, че няма особено добра техника с топката, но има летален завършващ удар и е идеално острие за всяка атака, който има нужда от пламък в предни позиции.

В момента Алкасер е играч на Барселона, но през това лято 25-годишният играч бе отдаден под наем в германския Борусия Дортмунд.

Валенсианският нападател започна със стил и престоя си във Вестфалия. До момента той е играл в четири двубоя за тима от Вестфалия - три в Бундеслигата и един в Шампионската лига. Срещи, в които Алкасер се разписа седем пъти. Статистика, която привлече вниманието на селекционера на Испания Луис Енрике, който го повика за контролата с Уелс и за мача срещу Англия от Лигата на нациите.

И в двете срещи на национално ниво Алкасер не разочарова. Срещу Уелс на "Принсипалити" се разписа на два пъти в първия половин час, а в "огнения" мач с Испания още с влизането си донесе нужната свежест и експлозия в предни позиции за "фуриите".

Любопитното е, че Алкасер успя да вкара първите си три гола за Дортмунд във вътрешния шампионат за едва 50 минути на терена. В нито един от двата двубоя испанецът не бе титуляр. Дебютира с попадение срещу Айнтрахт Франкфурт, като вкара и на два пъти при обрата над Байер Леверкузен за по-малко от половин час.

Първата възможност за старт от първата минута дойде в двубоя с Монако от груповата фаза на Шампионската лига. Алкасер записа 72 минути и направи резултата 2:0 в хода на срещата, която германците спечелиха с 3:0 и оглавиха Група "А" в надпреварата на богатите. 

При отдаването под наем от Барселона в Борусия, германците си запазиха правото да откупят всички права на играча идното лято за 23 млн. евро (плюс 5 млн. евро бонус).

Големият пробив на Алкасер дойде в шестте му години (между 2010 и 2016 г.) във Валенсия, където вкара 30 гола в над 90 срещи за "прилепите". За двата си сезона при каталунците обаче нападателят се появи в едва 37 срещи (в повечето като резерва), но все пак реализира 10 попадения.