Няколко часа след най-тежкото поражение в историята на Щутгарт, 0:6 срещу Аугсбург, ръководството на клуба взе решение да уволни старши треньора Маркус Вайнцирл. Заедно с него напускат и хората от щаба му Волфганг Белер, Томас Барт и Халил Алтинтоп.

"Многократно подчертахме, че желанието ни е да завършим сезона с Маркус Вайнцирл и неговият треньорски екип. След разочароващия мач в Аугсбург обаче стигнахме до извода, че трябва да оценим ситуацията наново и да направим ясна крачка, за да постигнем оцеляването. Не взехме лесно това решение, но на първо място е успехът на Щутгарт и трябваше да действаме", споделя спортният директор Томас Хитцелшпергер.

Временен треньор до края на сезона ще бъде Нико Вилиг, който е в клуба от 2016-а като за последно водеше юношите до 19 години.

"В последните години Нико Вилиг свърши много добра работа в школата на Щутгарт и беше моментално готов да помогне на клуба в тази трудна ситуация. Според нас той е способен бързо да вкара нов импулс и да се справи с оцеляването."

Вайнцирл бе назначен след седмия кръг на мястото на Тайфун Коркут. И той обаче не успя да подобри резултатите на отбора, записвайки само 4 победи за 23 кръга. Така в момента Щутгарт има само теоритични шансове за оцеляване.