Сериозен скандал се разрази между Байерн Мюнхен и Бразилската футболна федерация. Причината са футболистите на баварците Данте и Луис Густаво и тяхното участие в Купата на Конфедерациите.

В събота на 1 юни „кариоките“ трябва да са в Берлин, където Байерн играе финал за Купата на Германия срещу Щутгарт в опит да спечели требъл. Селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари обаче заплаши, че ако по това време двамата футболисти не са в лагера на националния отбор в Рио де Жанейро, то те ще бъдат изхвърлени от отбора.

Турнирът в Бразилия е от 15 до 30 юни, но Бразилия играе контрола срещу Англия на 2 юни и Сколари държи за нея да разполага с всичките си избраници.

„Има проблем“, призна босът на Байерн Карл-Хайнц Румениге. Конфликтът идва от факта, че според разпоредбите на Фифа отборите трябва да освободят играчите си от събота включително. „Но ние искаме да играем в Берлин с най-добрия състав“, обяснява Румениге.

Грешката е в Германския футболен съюз, който не е съобразил датата на финала с разпоредбите на Фифа. „Работим усилено върху решение.“

От Байерн дори са впрегнали силите на президента на футболната федерация Волфганг Нийрсбах, който е на конгрес на Фифа, на който ще обсъди със Сеп Блатер възможно решение.

Мениджърът на „селесао“ Карлос Алберто Перейра обясни ситуацията: „Байерн ни написа учтиво писмо, за да помоли да освободим Данте и Луис Густаво. Ако те не се появят, тогава няма да са в състояние да играят на Купата на Конфедерациите. Имаме подкрепата на Фифа. Данте ми звъни всеки ден. Той упражнява натиск върху своя клуб.“