Отборът на Щутгарт спечели минимално с 1:0 домакинството си срещу Борусия Мьонхенгладбах в 31-ия кръг на Бундеслигата. Този резултат се явява сериозен прът в амбициите на „жребчетата” по отношение на топ 4 и Шампионската лига, докато „швабите” запазиха поне теоретични шансове да избягат от 16-ото място, което понастоящем ги праща в плейоф за оставане в елита. Поражението беше трето за Гладбах в последните му 5 шампионатни срещи.

Срещата тръгна по-добре за гостуващия тим, като в 6-ата минута Аласан Плеа излезе очи в очи с вратаря Рон-Роберт Цийлер и не успя да порази целта. Постепенно домакините започнаха да набират скорост – в 22-ата минута Гонсало Кастро стреля силно от десетина метра и топката профуча покрай левия стълб.

В 37-ата Борусия имаше втори златен шанс, като Йонас Хофман овладя в пеналта и шутира по посока на вратата. Цийлер пак беше великолепен в изявата си и отби в ъглов удар.

Втората част определено стартира по вкуса на Щутгарт. В 54-ата минута Анастасиос Донис разтресе левия стълб зад Ян Зомер, а две минути по-късно беше в прегръдките на съотборниците си. Той получи невероятен подарък от Нико Елведи, който в опит да изчисти топката с глава, я изпрати в коренно противоположната посока – към собственото наказателно поле. Донис моментално я  укроти и останал съвсем сам реализира – 1:0.

Плеа можеше да се реваншира пред Гладбах в 77-ата минута, но и тогава неговият шут не улучи очертанията на вратата. Последният шанс пред гостите се откри дълбоко в добавеното време – Торган Азара влезе в нетипична роля и стреля с глава, а изстрелът му мина малко над напречната греда.

В класирането Мьонхенгладбах е 5-и с 51 точки, вече на 3 зад четвъртия Айнтрахт Франкфурт. Шестият Байер Леверкузен също има 51 пункта на сметката си. Седмият Хофенхайм също е в играта, защото има 50 точки. До края на Бундеслигата остават 3 кръга.

Колкото до Щутгарт, тимът запази мъждукащи надежди, че може да догони 15-ия Шалке 04. "Кралско сините" имат 30 точки след звучното 4:2 над местния враг Борусия Дортмунд, докато "швабите" имат 24. Под тях са единствено Нюрнберг и Хановер с по 18.