Щутгарт записа своя пети пореден мач без успех в Бундеслигата, като в двубой от 16-ия кръг завърши 0:0 при гостуването си на Майнц. Не може да се отрече, че и двата тима опитаха да потърсят победата, като определено „швабите“ имаха преимущество преди почивката, докато Майнц се разигра след нея.

Българският национал Тодор Неделев не попадна в групата на Майнц, който записа 6-и пореден мач без поражение.

Момчетата на Юрген Крамни можеха да попарят своите домакини още в 7-ата минута, когато Александру Максим завъртя топката от ъглов удар отляво по нападанието. Капитанът Кристиан Гентнер умело се пребори за позиция на първа греда и успя да отклони с пета на сантиметри в аут покрай близката града. Четири минути по-късно Лукас Руп можеше да се възползва от неточност в отбраната на домакините, но опитът му за шут отблизо бе блокиран.

Едно от най-чистите положения за гостите дойде в 27-ата минута, когато Руп измъкна топката между двама защитници на Майнц и пусна вляво за Максим. Румънецът стреля от дъгата, вратарят Лорис Кариус с хубав плонж отби.

Пет минути по-късно Тимо Вернер опъна мрежата зад младия германски страж на готстите, като голът правилно бе отменен заради засада. В 37-ата късметът отново беше с Кариус, който нямаше какво да стори при далечния шут на Лукас Руп, срещнал левия стълб.

Отговорът на Майнц бе един хубав Рейд на десния бранител Даниел Бросински, който мина между двама съперници в 39-ата минута, напредна и шутира под гредата. Ударът му бе в обсега на Пжемислав Титон, който реши да боксира над гредата.

След почивката домакините промениха стила си на игра и вместо да опитват да контролират топката, заиграха на контраатака. Това донесе своите позитиви и Майнц изглеждаше много по-опасен. В 57-ата минута Йошинори Муто бе изведен от Юнус Мали на удобна позиция фронтално срещу вратата. На около 14-15 метра от голлинията японецът литна защитник с лъжливо движение, но после стреля право в Титон.

В 79-ата минута Пабло де Бласис имаше късмета да се озове на стрелкова позиция по диагонала след серия от несполучливи намеси на защитниците в черни екипи. Крилото на домакините изпрати изключително тежък удар по посока горния десен ъгъл, ала Титон с феноменален рефлекс отрази в корнер.

До края други опасности пред двете врати нямаше и логично срещата завърши с реми. То не помогна особено на Щутгарт в битката му за излизане от опасната зона, като „швабите“ заемат предпоследното място с 12 пункта, на 2 повече от последния Хофенхайм и на точка зад 16-ия Аугсбург. Майнц от своя страна временно зае шестото място с 24 точки, колкото има и Шалке 04.