Щутгарт спечели шампионската титла в Германия. „Швабите” триумфираха в Бундеслигата с актив от 70 точки и извоюваха Сребърната салатиера за първи път от 1992 година насам.

На второ място в крайното класиране остана Шалке 04. „Кралско-сините” водеха в подреждането до миналия кръг, но тогава допуснаха грешка и загубиха от Борусия в Дортмунд. Трети остана съставът на Вердер Бремен с актив от 66 точки.


Отборът на Армин Вее се наложи с 2:1 на „Готлийб-Даймлер-Щадиум” над Енерги Котбус в мач от последния 34-ти кръг от германското първенство. Победата донесоха Томас Хитцелшпергер и Сами Кнедира с попадения в 27-та и 63-та минути, а единствения гол за гостите отбеляза Раду в 17-та.

Двубоят премина под превъзходството на домакините, въпреки това обаче Раду откри резултата в полза на Енерги в 19-та минута. Осем минути след това футболистите на Щутгарт заслужено изравниха с попадение на Хитцелшпергер. През първата част на мача „швабите” пропиляха много възможности да реализират гол, но и гостите не оставаха по-назад и често залагаха на опасни контраатаки. Почивката дойде при равен резултат.

През второто полувреме отново домакините диктуваха събитията на терена. Още в 47-та минута Кнедира проби в наказателното поле, подаде перфектен пас на Щрелер, той шутира силно, но топката мина над напречната греда на вратата на Енерги.

Логичното се случи в 63-та минута, тогава Кнедира увенча с успех своя тим. Халфът прати кълбото с глава в мрежата на Пиплица след центриране на Да Силва.

Така след 15 години суша Щутгарт триумфира в Германия, печелейки пета си титла в историята.

Шалке остана на втора позиция с 68 точки. „Кралско-сините” се разминаха с мечтата си за триумф в Бундеслигата след 49 години. Отборът на Мирко Сломка обаче доказа огромното си желание за титла, като спечели последния мач от първенството. Вицешампионите победиха с 2:1 у дома Арминия Билефелд.

Домакините бяха по-силният състав на „Фелтинс Арена” и заслужено поведоха в резултата с гол на Линкълн в 15-та минута. Бразилецът се разписа от 18 метра след чудесен пас на Рафиня. Само пет минути след това Халил Алтинтоп удвои за Шалке и направи борбата за титлата още по-напрегната. По същото време Щутгарт играеше при безлично нулево реми. До края на мача отборът от Гелзенкирхен отчаяно търсеше гол, но до такъв не се стигна. Напротив Кучера намали преднината на Шалке в последната минута от срещата.

След победата „кралско-сините” събраха 68 точки и останаха на втората позиция в крайното подреждане.

Вердер Бремен се наложи с 0:2 като гост на Волфсбург. Двата гола за беремнци вкара Розенберг през втората част на срещата.

След като през първото полувреме футболистите на Томас Шааф пропиляха много шансове за гол, наставникът изкара Мирослав Клозе, а на негово място в игра пусна Маркус Розенберг. Нападателят оправда доверието на старши треньора си, като се разписа в 54-та и 587-та минути.

„Бременските музиканти” завършиха сезона с 66 точки, а Волфсбург се класира на 15-то място с 37 точки.

Байерн Мюнхен записа категорична победа с 5:2 над Майнц 05. Баварците останаха на четвъртата позиция в Германия с 60 точки.

Попаденията за домакините вкараха Ван Бомел (38), Шол (33), Санта Круз (30), Карими (63) и Писаро (74). Двата гола за състава на Майнц отбеляза Арми (55) и Фойлнер (76).

Чавдар Янков игра 90 минути в последния мач за сезона за своя Хановер 96. „Червените” загубиха с 0:3 у дома от Нюрнберг. Трите гола за гостите вкараха Минтал (54), Енгелхард (62) и Банович (90.+1). След като падна, съставът на Дитер Хекинг пропусна да си извоюва място в турнира за Купата на УЕФА.

 

Двубоят беше равностоен, като Хановер създаваше опасния ситуации пред вратата на съперника, но Бругинк и Янков ги пропиляваха. Най-сериозното голово положение не реализира бившият халф на Славия, в 76-та минута топката попадна в българския национал, който от 12 метра я прати над напречната греда.

 

Хановер завърши на 11-то място с 44 точки.

 

Майнц 05, Алемания Аахен и Борусия Мьонхенгладбах ще играят във втората дивизия на Германия. И трите отбора загубиха последните си срещи от първия ешелон. Бохум победи с 2:0 последните в подреждането М’Гладбах.

 

Хамбургер записа категорична победа с 4:0 над Алемания. Отборът на Хууб Стевенс завърши първенството на седмо място с 45 точки.

 

За Шампионската лига през следващия сезон се класират Щутгарт и Шалке, а Вердер ще се състезава в квалификациите за място в най-комерсиалния футболен турнир.

 

Байерн Мюнхен, Байер Леверкузен и Нюрнберг (финалист за Купата на Германия) ще представят Бундесрепубликата в УЕФА, а Хамбургер ще участва в Интертото.

 

 

Резултатите от последния 34-ти кръг в Бундеслигата:

 

Борусия Мьонхенгладбах - Бохум - 0:2

Хамбургер - Алемания - 4:0

Айнтрахт Франкфурт - Херта - 1:2

Волфсбург - Вердер - 0:2

Байер Леверкузен - Борусия Дортмунд - 2:1

Байерн Мюнхен - Майнц 05 - 5:2

Щутгарт - Енерги - 2:1

Шалке 04 - Арминия - 2:1

Хановер - Нюрнберг - 0:3

 

Крайно класиране:

1. Шутгарт 70

2. Шалке 04 68

3. Вердер Бремен 66

4. Байерн Мюнхен 60

5. Байер Леверкузен 51

6. Нюрнберг 48

7. Хамбургер ШФ 45

8. Бохум 45

9. Борусия Дортмунд 44

10. Херта Берлин 44

11. Хановер'06 44

12. Арминия Билефелд 42

13. Eнерги Котбус 41

14. Айнтрахт Франкфурт 40

15. Волфсбург 37

16. Майнц 05 34

17. Aлемания Аахен 34

18. Борусия Мьонхенгладбах 26