Идваме за добър резултат, победата не е чак толкова важна“, заяви спортният директор на Хамбургер Дитмар Байерсдорфер. Тази вечер Литекс приема неговия отбор в първи мач от първия кръг на УЕФА.


Шефът в германския клуб е роден на 16-и ноември 1963 година и една от легендите на Хамбургер. Бившият защитник има 144 мача в Бундеслигата, като е отболязал 14 гола с екипа на тима от пристанищния град. От 1992-а той облича екипа на друг немски гранд – Вердер Бремен. За кратък период от време защитава цветовете на Кьолн и италианския Реджана.


Мнението си за Литекс, Хамбургер, както и за България бившият немски национал разкри в специално интервю пред Гонг:



 

- Какво очаквате от днешния мач?


- Надявам се да постигнем добър резултат в първия мач. За да продължим да играем за Купата на УЕФА, не е нужно да решим всичко още в първия мач, предстои и реванш в Хамбург. Но все пак се надявам да се приберем у дома доволни и след две седмици да си осигурим място в следващия етап на турнира.


- Хамбургер е абсолютен фаворит. Може ли да подцените Литекс?


- Ние наблюдавахме интензивно българския отбор и това, което видяхме ни впечатли наистина. Те са много добри като колектив. Отделно имат и много добри футболисти. Настроили сме се за това и се опитахме да подготвим максимално добре нашите играчи. Гледахме няколко видео записа с техни мачове, направихме разбор, показахме силните и слабите страни на Литекс. Надявам се, отборът да се справи добре и още от самото начало на мача да покаже без съмнение, че е по-добрият тим.


- Този сезон като че ли не играете добре като гости, само на домакинствата си ли разчитате и може ли Литекс да ви изненада?


- Да, наполседък не се представяме много убедително в гостуванията си. В събота загубихме от Айнтрахт във Франкфурт. Знаем, че неуспехът ни се дължи на факта, че не спазихме тактическа дисциплина. Искаме да оправим тези грешки в днешния си мач и да демонстрираме качествата си на терена.


- Кои са най-опасните футболисти на Литекс и може ли някой от тях да се наложи и в Бундеслигата? Как мислите?


- Смятам, че всички футболисти на Литекс са много добри и имат необходимите възможности да играят в нашето първенство. Имат някои изключителни играчи. Много ми хареса Ивелин Попов, който игра за мъжкия национален отбор на България. Освен това имат силни футболисти по лявото и дясното крило. Въобще на всички позиция са много добре комплектовани. Това ни притеснява малко.


- Каква атмосфера очаквате по време на двубоя?


- Не знам, дали ще бъде пълен стадиона. Все пак мисля, че ще дойдат много хора. Настроението на един мач не винаги зависи от големината на стадиона. Мисля, че атмосферата ще бъде много нагорещена.


- За първи път в историята на Литекс са разпродадени всички билети за мача.


- Ами, да, значи съм бил прав. Атмосферата ще съответства на препълнения стадион.


- Тази година много българи играят в Бундеслигата. Как оценявате техните качества и следите ли ги като футболен човек?


- Честно казано, не съм видял много от тях. Знам, че двама играят в Енерги Котбус. Но ние не сме играли срещу тях все още, а и се опитваме да се концентрираме върху нашите си мачове. В Бундеслигата си имахме един много голям български футболист – Димитър Бербатов, но той премина в Англия миналата година. Като цяло България захранва с много добри футболисти много европейски клубове. Отборът на Литекс също има добри играчи.


- Хамбургер бе първият отбор в Германия, който успя да спре супер футболистите на Байерн. Как оценявате старта си в Бундеслигата?


- Да, в събота загубихме един мач, който според мен трябваше да спечелим. Инкасирахме поражение и в Бохум. Тези неуспехи не трябва да се забравят. В последните три мача от първенството ни спечелихме само една точка – след две загуби и едно реми у дома с Байерн. Това не ни задоволява. Предстоят ни много тежки мачове – днес срещу Литекс, после в събота посрещаме носителя на Купата на Германия - Нюрнберг. Започна вече решаващата фаза от сезона.


- Успокоиха ли се нещата около Рафаел ван дер Ваарт след скандалите от лятото?


- Трансферният период отмина. Сега вече всичко трябва да се успокои и мисля, че така става. Самият футболист също се нуждае от време, за да се успокои и да влезе в правия път. Надявам се, че Рафаел ще се стабилизира бързо и отново ще стане решаващата фигура в нашия тим.


- За втори път сте тук? Харесва ли Ви България?


- Да, много. Това, което съм видял от страната ви е много добро и хубаво. Тук е много зелено и слънчево. Засега си изкарваме много приятно.


- Как смятате, има ли промяна от преди две години?


- Трудно е да се каже. Първия път бяхме в София. А столицата е доста по-голяма от Ловеч. Бях тук преди 15 години и оттогава досега лесно се забелязва промяната. Е, мисля, че още няколко месеца остават, за да достигнете западните държави.