Шалке завърши полусезона в Първа Бундеслига с победа, след като „кралскосините“ се наложиха с минималното 1:0 при домакинството си на Хофенхайм в мач от 17-ия кръг на германското първенство.

Първата възможност в срещата се откри пред гостите, които можеха да поведат в 4-та минута, но Едуардо Варгас пропусна отблизо да се разпише.

Шалке отговори в 7-та минута с хубав удар от средна дистанция на Леон Горецка, но топката премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Бауман.

Шалке поведе в резултата в 28-та минута, когато Йоханес Гайс центрира в наказателното поле на Хофенхайм, където Максим Чупо-Мотинг с голяма доза късмет успя да изпрати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Бауман.

Домакините можеха да удвоят своята преднина в 38-та минута, когато Франко Ди Санто излезе на добра позиция и стреля, но неточно в аут.

Шалке започна активно и второто полувреме. В 47-та минута Жоел Матип комбинира с Клаас-Ян Хунтелаар, който обаче не намери очертанията на вратата на Хофенхайм.

Гостите създадоха напрежение пред вратата на Шалке в 52-та минута, когато Павел Кадерабек подаде към Йонатан Шмид, който стреля, но в аут.

Шалке можеше да подсигури успеха си в 64-та минута, но след удара на Сеад Колашинац топката срещна десния стълб на вратата на Хофенхайм.

Едуардо Варгас се опита да изненада вратаря на Шалке Ралф Фарман в 69-та минута, но топката премина над напречната греда и излезе в аут.

Преди останалите мачове от кръга Шалке е на четвърто място с 27 точки, докато Хофенхайм е на предпоследната позиция с 13 точки.