Отборът на Шалке 04 спечели голямото регионално дерби на областта Рур в Германия, побеждавайки с 2:1 като домакин Борусия Дортмунд. Това бе първи успех за Шалке в сблъсъка с Борусия от март 2013-а година, а след двубоя от 6-я кръг на Бундеслигата Шалке натрупа 8 точки в актива си и изпревари тима на Борусия, които остана със 7 точки в актива си и вече изостава със 7 от лидера Байерн Мюнхен.

Головете за Шалке отбелязаха Жоел Матип и Ерик Чупо-Мотинг, а Борусия намали чреЗ Обамеянг, но не успя да се спаси от поражението, въпреки натиска накрая. И трите попадения паднаха през първото полувреме, а за Шалке 04 това бе втора поредна победа в Бундеслигата, след успеха над Вердер в миналия кръг. Съставът воден от треньор Юрген Клоп пък този път не успя да стигне поне до точката, след като отново допусна да му поведат с 2:0, както бе срещу Щутгарт в предишния кръг.

Домакините от Шалке откриха в 10-ата минута, след точен изстрел с глава на Жоел Матип, след като засече подаване от Денис Аого. Пет минути по-късно шут на Кевин Гроскройц от Борусия бе отразен от защитата на Шалке. Домакините получиха нов шанс, благодарение на Клаас-Ян Хунтелаар, който намери топката с глава, но стражът на Борусия Роман Вайденфелер се намеси на ниво.

Шалке 04 все пак стигна до второ попадение в 23-ата минута. То бе дело на Ерик Чупо-Мотинг, който порази вратата на съперника с изстрел с левия крак в долния десен ъгъл. Адриан Рамос изчисти лошо една топка при разбъркване в наказателното поле, удар на Клаас-Ян Хунтелаар беше отразен, но Чупо-Мотинг направи добавка от десетина метра за 2:0.

Гостите реагираха светкавично и върнаха един гол в три минути по-късно. Пиер-Емерик Обамеянг вкара в 26-ата минута за 2:1 след шут с десния крак. Рамос проби от дясно и подаде към Обамеянг, който засече в движение и реализира. Матиас Гинтер имаше възможност да изравни в 34-ата, но пропусна. Първото полувреме приключи при този резултат 1:2, а след почивката двата тима не успяха да си отбележат.

В 50-ата минута пак Гинтер имаше удобно положение, но пропусна, а минута по-късно и късметът спаси вратата на гостите след атака на Шалке, завършена от Кевин-Принс Боатенг.

Чиро Имобиле, който вкара изравнителното попадение срещу Щутгарт излезе в добра позиция в 56-ата минута, но ударът му бе блокиран. Малко по-късно Обамеянг също пробва мерника си, но защитата на домакините се справи.

Шалке 04 пък можеше да увеличи аванса си в 69-ата минута, но шутът на Чупо-Мотинг бе отразен. В минутите до края Борусия Дотмунд увеличи натиска и на два пъти застраши вратата на домакините, като в 77-ата изстрел на Милош Йоич бе спасен, а в 78-ата Кагава също не успя. Гостите владееха повече топката, но така и не стигнаха до изравнително попадение. За сметка на това във втората минута на допълнителното време вратарят Роман Вайденфелер спаси тима си от трети гол, след като отрази изстрел на Клаас-Ян Хунтелаар.

В останалите срещи от 6-я кръг:

Кьолн – Байерн Мюнхен 0:2 /Марио Гьотце 19, Даниел Халфар а.г. 66/

Фрайбург – Байер Леверкузен 0:0

Щутгарт – Хановер 96 1:0 /Даниел Швааб 69/

Подерборн – Боругия Мьонхенгладбах 1:2 /Патрик Херман 8, Рафаел 14, Йенс Вемер 70/

Довечера играят Волфсбуг и Вердер Бремен.