Отборът на Херта Берлин допусна трето поражение в последните си четири мача в Бундеслигата. В гостуването си срещу Шалке 04 от 20-ия кръг на германското първенство берлинчани отстъпиха с 0:2 и съвсем скоро могат да се окажат извън топ 6.

Шалке от своя страна постигна едва втората си победа от началото на календарната 2017-а. Въпреки наглед комфортния резултат тя не дойде никак лесно. Всъщност първият шанс в мача, още в 13-ата минута, дойде за Херта, като Саломон Калу от много чиста ситуация шутира над вратата.

Постепенно халфовете на „кралско сините“ наложиха контрол върху събитията, а положенията пред вратата на Руне Ярщайн започнаха да се редят. В 25-ата минута Леон Горецка изпрати страхотен шут по тревата към долния ляв ъгъл и само намесата на Ярщайн предотврати попадението. Десетина минути по-късно Гуидо Бургщалер също стреля от границата на пеналта, а кълбото профуча покрай левия стълб.

В 41-ата Ярщайн вече беше обречен, а заслугата за гола на Шалке бе на Набил Бенталеб. Алжирецът показа страхотна техника при извеждащия пас, като копна меко над бранителите, а Бургщалер завърши хладнокръвно с шут в близкия ъгъл – 1:0.

След почивката Херта направи много вял опит да търси изравняване. Шалке беше тимът, който действаше с повече самочувствие. В 47-ата минута Бургщалер пропиля изгоден шанс с изстрел от вътрешността на наказателното поле, а в 55-ата и бранителят Налдо се отчете с опасен шут от дистанция.

В 62-ата Шалке до голяма степен уби интригата. Бенталеб открадна кълбото в центъра на терена и веднага го пусна към Горецка. Германецът тръгна мощно през центъра, а пред наказателното поле финтира съперник, за да стреля чудесно по диагонала към долния десен ъгъл – 2:0.

До края Херта имаше един-едничък шанс. В 74-ата минута Петер Пекарик получи много добро подаване в наказателното поле и стреля без подготовка, но и без да улучи очертанията на вратата.

Херта заема 6-ото място с 33 точки, като има една по-малко от намиращите се пред отбора тимове на Хофенхайм и Борусия Дортмунд. Шалке от своя страна е 11-и с 25 точки.