34-годишният бивш футболист Мустафа Кучукович е бил арестуван в сряда заради подозрения в трафик на наркотици. Той е бил задържан от властите в Гелзенкирхен, а друг мъж на 29 години – в Хамбург, съобщават Bild и Hamburger Abendblatt.

Според информацията от полицията, двамата са се сдобили с около 230 килограма марихуана, 30 килограма хашиш и 50 килограма кокаин между април и май миналата година. Впоследствие те са продали стоката в големи количества в Хамбург.

Властите са разследвали случая от известно време, а на 24 март са получили заповед от съдия-изпълнител за арест и обиск.

Домовете на трафикантите са старателно претърсени, както и  т.нар. „бункер-апартамент“ в окръг Аймзбютел, Хамбург, където са открити 20 хиляди евро в брой, няколко мобилни телефона и стотици чужди СИМ карти.

Според Hamburger Abendblatt органите на реда са се фокусирали върху криминалния чат „ЕнкроЧат“. Замесените са криптирали чата, мислейки си, че ще са в безопасност по този начин. Разследващите обаче са влезли в системата през миналата година и са извлекли над 20 милиона съобщения от около 60 хиляди участници в схемата.

В резултат на тези разкрития са извършени няколко ареста срещу организираната престъпност, включително мащабен удар в Берлин и в прокурорски офис в Хамбург. Открита е и стая за мъчения в Ротердам, Нидерландия. Бившият босненски нападател е първият идентифициран от базата данни на „ЕнкроЧат“.

Мустафа Кучокович е част от Хамбургер между 2004 и 2007 година, въпреки че в последната кампания е преотстъпен на Гройтер Фюрт. Следващият сезон отива в Мюнхен 1860.

След това напуска Германия, преминавайки във френския Гренобъл. През 2010 е трансфериран в датския Сьонерюск. Подвизавал се е също в Олимпиакос Никозия, а през 2017-та прекратява кариерата си.