„Хууб Стевенс ще се справи”, категоричен бе бившият мениджър на Шалке 04 Руди Асауер, който е много близък приятел на холандския специалист. Днес всички погледи са насочени към треньора на Хамбургер, който в 17 часа местно време ще изведе футболистите си в първия мач, откакто обяви, че в края на сезона напуска северния германски град.

Асауер вече е преживял това именно със Стевенс – през януари 2002 година двамата се разделят на кормилото на „кралско-сините”.

В Германия актуален въпрос е, дали играчите ще се подчиняват на наставник, чиито дни вече са преброени. „Да, вероятно е да има проблеми. Но Хууб няма да се примири, ще направи всичко от себе си, за да приключи кариерата си в Хамбургер по най-добрия начин. Важно е, футболистите да не си помислят: „Треньорът тъй или иначе ще си ходи, за какво да се напрягам допълнително?”, каза Асауер и добави шеговито: „Тогава обаче Хууб ще бъде безмилостен и ще сече глави”.

Решението на Стевенс да напусне Германия и да поеме ПСВ Айндховен, за да бъде близо до болната си съпруга Туус, не е изненадало Асауер по никакъв начин. „Всеки, който познава Хууб, знае, че той би се решил дори „против” Хамбургер в името на здравето на жена си. Връзката между тях двамата е изключително особена – изпълнена е със страшно много любов, привързаност и уважение”, обясни бившият бос на Шалке.

„Хууб не е имал леко детство. След смъртта на баща му той е трябвало да се грижи за по-малкия си брат и за майка си. Това е поставило отпечатък върху целия му живот”, разказа още Руди Асауер.

За хората Хууб Стевенс изглежда много строг, намръщен и дори безсърдечен човек. Асауер обаче познава един съвсем различен Стевенс. „Под твърдата, на пръв поглед непробиваема обвивка се крие една мека душа. В личния си живот той е много различен – приятелски настроен и мил”, разкри още Руди Асауер.