С поведението си като футболист на Манчестър Юнайтед, въпреки тежката ситуация, в която се намира, Бастиан Швайнщайгер отново доказа, че е много голям не само като футболист, а и като човек.

Сега пък в германските медии разкриха още едно доказателство затова, свързано с постъпка на Швайни преди няколко години.

По-точно преди 5 години и половина, когато елитният германски съдия Бабак Рафати опита да се самоубие. Самият Рафати разкри в интервю пред швейцарския вестник "Блик", че в тези най-тежки моменти за него, Швайнщайгер му е изпратил мотивиращо послание.

Опиталият самоубийство съдия Рафати страдал от депресия

"Швайнщайгер ми изпрати писмо, което ме докосна много. Нямаме никакви сметки в него, той знаеше, че след този случай няма да свиря повече."

Според страдащия в миналото от депресии Рафати, Швайни е написал: "Господин Рафати, в живота човек пада често. Но трябва да се изправи поне веднъж повече. Желая ви всичко най-добро."

Рафати определи постъпката на световния шампион като "невероятно огромен човешки жест."

На 19 ноември 2011 преди мача от Бундеслигата между Кьолн и Майнц, Рафати опита да сложи край на живота си в хотелска стая в Кьолн. Той обаче бе намерен навреме и спасен.

Асистентите на съдията Рафати спасили живота му

Половин година по-късно Рафати сложи край на съдийската си кариера. Днес той работи като лектор на тема бърнаут и тормоз, а като психически треньор се занимава и с трима футболисти от Бундеслигата.