Старши треньорът на Борусия Дортмунд Томас Дол изпълни много по-бързо от очакваното най-важната част от подписания на 13-и май договор с клуба. „Учителят по футбол” спаси „жълто-черните” от изпадане във втората дивизия, затова ще получи 150000 евро премия, съобщава спортното списания на Германия „Кикер”.

Дортмунд успя да вземе завоя, а бившият наставник на Хамбургер опроверга мнението на недоброжелателите си, като постигна целите си с умения и упорита работа. Вестфалци дори имат шанс да се промъкнат и в турнира за Купата на УЕФА.

През сезона 2004/05 41-годишният специалист сътвори истинско чудо – „произведение на футболното изкуство” – той пое отбор на дъното на таблицата в Бундеслигата и го прати на европейската сцена. Дали историята с Хамбургер се повтаря и в Дортмунд? Всеки наставник, осмелил се да поеме изпадащ отбор, след като е оставил друг на дъното и е понесъл ожесточените критики на фенове и медии, заслужава уважение, коментира „Кикер”.

В събота Дол ще изведе своя тим в мач от поредния кръг на германското футболно първенство срещу Шалке. И двата отбора се нуждаят от трите точки. „Кралско-сините” трябва да прекъснат 49-годишния период без титла в Бундеслигата, а вестфалци искат да си осигурят място в УЕФА. А и сблъсъкът между двата тима не е само точки – това е едно от най-големите дербита в Германия. Дортмунд е само на 33 километра от Гелзенкирхен, а феновете на Шалке се заканиха, че при загуба на любимия им тим ще се приберат пеша до родния град в знак на протест.