Швейцарското правителство одобри идеята за призоваване на допълнителни полицейски части от Германия и Франция по време на Европейското първенство по футбол през юни, на което страната е домакин заедно с Австрия.

Швейцарският министър на отбраната обяви, че правителството ще помоли съседните държави да осигурят еквивалента на около 5 200 работни дни в отговор на молба от регионалните дирекции на полицията, като се очаква броят на чуждестранните полицейски служители да е около 230 души.

Повечето от пазителите на реда ще бъдат германци и ще помагат за сигурността в Базел и Цюрих. Френската полиция пък ще осигури части във френскоговорящата Женева.

Министърът на отбраната заяви, че нито един от мачовете в груповата фаза на първенството, които ще се играят в Швейцария, не е определен като „среща с високо ниво на риск“.

Според него полицейските сили в страната ще бъдат почти напълно ангажирани с големия брой посетители, които се очакват за турнира. Заплащането на чуждестранните полицейски части ще става от резервен фонд от 10 млн. швейцарски франка, отделен от държавната субсидия от 82,5 млн. франка.

Съветникът по сигурността към европейския съюз Ото Аданг заяви миналия месец след проверка в четирите града-домакини, че подготовката на швейцарската полиция е на ниво. Австрия също планира да помоли германската полиция за подкрепа.