Тази купа прави футболистите герои. 73,5 сантиметра висока, 8,5 килограма тежка, 50 хиляди евро скъпа, но всъщност – безценна. Става дума естествено за трофея от Шампионската лига – най-значимият трофей в клубния футбол.

Любопитен факт е, че както и двата финалиста през тази година Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен, купата също идва от Германия!

Тя е изработена в Бремен от фирмата „Koch & Bergfeld Corpus“. Във вътрешността на купата има гравюра с ключ – градският символ на Бремен, както и корона, която символизира немската изработка.

В голямата 900 квадратни метра работилница се изработват и сребърната салатиера за шампиона в Бундеслигата, както и Купата на Германия.

Красивата купа е изработена в края на 60-те години, когато от УЕФА се обръщат към фирмата в Бремен. „Трябваше да бъде трофей, който да е елегантен като амфора“, обяснява директорът на компанията Флориан Блуме. „За мен това е най-хубавата купа на света.“

Много хора биха искали да я имат и в своя дом, но това няма как да се случи. „Има много запитвания. Но ние не правим това“, обяснява Блуме. Изключения все пак има в специални случаи – за новия музей на Байерн от фирмата са направили 45 нови трофея.

Преди носителят на Шампионската лига имаше право да задържи трофея, ако го е спечелил три пъти подред или общо пет пъти. По тази причина Реал Мадрид, Аякс, Байерн, Милан и Ливърпул имат оригинали в своите клубни витрини. Сега обаче шампионите получават по едно копие, което пък се произвежда в Италия, а оригиналът остава в Уефа.