15 ареста са наредени от прокуратурата в Бохум, по дело за уредени мачове в цяла Европа. Властите са разследвали над 100 заподозрени в 10 европейски държави, като са замесени футболни треньори, съдии и подкупени официални лица. Според първоначалните информации, „мозъците” зад операцията с уреждане на срещи са двама хървати – братята Анте и Милан Сапина, които бяха част и от измамите на скандалния екс-рефер Роберт Хойцер.

Разследвани са футболни хора от елитните първенства на Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Словения, Швейцария, Турция, като все още не са оповестени всички държави. Макар че от Германския футболен съюз веднага отрекоха, се смята, че и там има нередности.

„Зюдойче Цайтунг” посочва и конкретен уреден мач – контрола между Улм и Фенербахче от 14 юли 2009 година. Турците печелят с 5:0, а според изданието немските играчи са прибрали хубави суми за лекото поражение с точен резултат.

„Берлинер Моргенпост” пише, че има заподозрени в уреждане на срещи в елитната дивизия на Турция, като резултатите са били гласени така, че да се побеждава с голяма разлика. Турският национален отбор също може да е замесен.

Очаква се по-късно днес да бъдат обявени официално някои детайли по случая, тъй като до момента никой не е коментирал пред медиите точния брой или имената на замесените страни.