Германският треньор Петер Нойрурер заяви, че 50% от футболистите в миналото са използвали допинг. „Знам, че преди всички играчи бяха полудели по каптагона. Стимулантът стана много популярен и то не само във втората дивизия”, каза специалистът. Той призна, че е виждал много играчи да взимат забранените вещества по време на кариерата си като наставник на Шалке (1989-1990). Тогава „кралско-сините” се състезаваха във втора Бундеслига.

„Почти всички употребяваха допинг. А повечето от футболистите идваха от елита на Германия”, каза Нойрурер. Според него всички тогавашни национални играчи са взимали стимуланти. Той обаче отказа да назовава имена.

Каптагонът се произвежда на основата на амфетамини и се отразява дори на външния вид на играчите. „Очите им ставаха различни. Футболистът не се уморяваше и имаше особени реакции на терена. Беше странно това, което се случваше”, коментира треньорът.

Нойрурер разкри, че освен каптагон се е употребявал и ефидрин. „Изведнъж всички се разболяха от астма и им се наложи да употребяват ефидрин”, каза още наставникът, който в момента е безработен.

По времето на Нойрурер в Шалке е играл и вратарят на Арсенал и Бундестима Йенс Леман. „Когато започнах на 17-18 години, разбрах за този вид допинг. Някои предпочитаха да гълтат каптагон, за да могат да играят добре”, каза стражът.