Безупречният тим на Германия нокаутира Аржентина с 4:0 и се класира за полуфиналите на втори пореден Мондиал.

Основна вина за краха на гаучосите носи селекционерът Диего Марадона, който рисковано избра безкрайно офанзивен състав за четвъртфинал на световно първенство.

За разлика от него, колегата му Йоаким Льов показа, че е изградил отбор, работещ като добре смазана машина и с подчинена на колектива тактика гази съперниците си.

Големият грях на Марадона вероятно е, че не повика в групата за Мондиал 2010 ветерана Хавиер Санети, без когото дясната зона на отбраната бе трагична, като и четирите попадения на Германия паднаха именно след слаби изяви на десния бек Николас Отаменди и заменилия го при 2:0 Хавиер Пасторе.

Дон Диего така и не даде шанс и на головата машина на Интер Диего Милито, който само топлеше пейката в Южна Африка, въпреки че показа невероятни игри с клубния си тим.

Още в третата минута Томас Мюлер вкара бърз гол за Германия след центриране на Бастиан Швайнщайгер от пряк свободен удар отляво. Мюлер избяга на пазача си Николас Отаменди и с глава порази вратата на намесилия се неубедително Серхио Ромеро.

Бундестимът имаше отлично положение за втори гол в 24-ата минута, когато Томас Мюлер нахлу в наказателното поле отдясно и подаде към Мирослав Клозе, който от точката на дузпата не успя да уцели вратата.

През първия половин час тимът на Аржентина се представи много под очакванията, като гаучосите отправиха първия си точен изстрел към Мануел Нойер едва в 33-ата минута.

В края на първото полувреме и началото на втората част албиселесте атакуваше по-често, но чрез индивидуални пробиви, без никаква идея в рехавата халфова линия, която на практика се състоеше само от Хавиер Масчерано и донякъде от Макси Родригес.

Ветеранът Хуан Себастиен Верон бе останал на скамейката за сметка на четиримата нападатели - Гонсало Игуаин, Карлос Тевес, Анхел ди Мария и Лионел Меси, който не успя да вкара нито един гол в Южна Африка.

След 60-ата минута Аржентина тръгна масирано напред и отправи три удара към вратата на Нойер в рамките на три минути. Германия обаче не остана безразлична и бързо наказа излезлите в предни позиции гаучоси.

В 67-ата минута дясната зона в тима на Марадона се пропука, Лукаш Подолски нахлу в наказателното поле и подаде към намиращия се непокрит на три метра от вратата Мирослав Клозе, който не пропусна да направи 2:0.

Тук интригата в мача приключи, а до края единствената въпросителна бе колко гола още ще вкара започналия да прави каквото си иска на терена Маншафт.

В 76-ата Бастиан Швайнщайгер премина като на парад през десния фланг на аржентинската отбрана и поднесе топката на крака на Арне Фридрих, който направи 3:0.

Крайното 4:0 фиксира Миро Клозе, който от въздуха разстреля Серхио Ромеро след центриране на Месут Йозил отляво по германската атака.

След като размаза Англия и Аржентина, Германия очаква съперника си на полуфиналите на Мондиал 2010, като това ще бъде победителят от мача между Испания и Парагвай.

В битката за финала немците ще бъдат без новата си звезда Томас Мюлер, който след като вкара четвъртия си гол в ЮАР получи нов жълт картон, който го вади от следващата среща.

Освен него в челото на голмайсторите на Мондиал 2010 се изкачи и Мирослав Клозе, който също има четири попадения в турнира. С толкова са още Уесли Снайдер, Давид Вия и отпадналите Роберт Витек и Гонсало Игуаин.