Днес ще бъде даден ход на делото срещу 28-годишния електротехник, който бе обвинен за страховитата атака с бомби срещу автобуса на Борусия Дортмунд по-рано през годината.

Мъжът, който е известен в публичното пространство като Сергей В. също така ще бъде подведен под отговорност заради желанието си да реализира финансови печалби от атентата. Нападателят е разчитал на това атаката да резонира в драстичен спад в цената на клубните акции.

Излиза, че германецът с руски произход е закупил хиляди пут-опции (способ на борсите за ценни книжа, според който собственикът може да продаде специфичен актив на предварително фиксирана цена в рамките на установен времеви прозорец – б.р.), чрез които е щял да забогатее на борсовия пазар при смъртен случай на някой от играчите по време на атаката. Борусия Дортмунд, чийто годишен оборот е от порядъка на 400 милиона евро, е единственият германския футболен клуб, чийто акции се търгуват на борсата.

Бомбената атака се случи на 11 април, докато тимът напускаше своя хотел в южната част на Дортмунд и пътуваше за домакинския си мач срещу Монако в четвъртфиналите на Шампионската лига. Силата на взривните устройства бе толкова голяма, че една от отломките бе открита на 250 метра разстояние. Като по чудо никой от футболистите във возилото не пострада фатално, като най-сериозни бяха контузиите на защитника Марк Бартра.

Сергей В. ,когото немските медии наричат Фантома от Черната гора, е работил в университетската болница в южния град Тюбинген, където неговите колеги го описват като скромен и мистериозен самотник.