Щутгарт направи забележителен обрат срещу Борусия Мьонхенгладбах в среща от 25-ия кръг на Бундеслигата и спечели с 3:2 след като след половин час игра изоставаше с 0:2. Днешната победа увеличи точките на швабите на 22 и те съживиха надеждите си за оцеляване.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

След девет мача подред без победа, играчите на Щутгарт най-после вкусиха успеха благодарение на австрийския си голмайстор Саша Калайджич, който беше точен 7 минути преди край на срещата. Въпреки победата, те остават на предпоследното 17-о място, на точка след Херта Берлин, която е 16-а. Гостите от Мьонхенгладбах са на 13-о място с 27 точки и ситуацията около тях също не е никак спокойна.

Както и на другите срещи по-рано днес, и в Щутгарт фенове и футболисти използваха деня на мача, за да почетат жертвите на войната в Украйна. Играчите се събраха в централния кръг точно преди началото около транспарант с надпис: "Край на войната! Спрете войната!"

25 хиляди зрители бяха изпълнили стадион "Мерцедес Бенц Арена", но за тяхно нещастие Аласан Плеа вкара първия гол в мача, за да даде преднина на гостите от Борусия. Плеа се разписа с индивидуален пробив, двойно подаване с Флориан Нойхаус и отсечен удар от 12-ина метра. Но силните изяви на Плеа не спряха до тук и в 35-ата минута той асистира на Маркус Тюрам, който удвои аванса на зелено-черните на 0:2.

Но три минути по-късно домакините успяха да реагират и да намалят на 1:2. Атаката от ляво беше подхваната от Омар Мармуш, който подаде на Реми Бейсебени. Алжирецът обаче не успя да уцели топката и тя отиде у капитана Уатару Ендо. Неговият изстрел с десния крак се отклони в Нико Елведи и подлъга вратаря Ян Зомер, за да влезе за 1:2.

Само 6 минути след началото на второто полувреме отново Омар Мармуш беше в основата на втория гол за тима си. Този път той проби от дясно и подаде на Калайджич, който стигна до аутлинията и върна топката на задна греда, където Кристиан Фюрих чакаше необезпокояван и с глава прати топката в мрежата.

7 минути преди края дойде ред и на Калайджич да избухне с гол. Омар Мармуш изстреля от свободен удар, вратарят Зомер изби. Топката отиде у Борна Соса, който центрира от ляво и Калайджич в центъра на наказателното поле, оставен необезпокояван, прати топката в мрежата с десния крак.