Собственикът на Хофенхайм и на фармацевтичната компания CureVac, която разработва ваксина срещу COVID-19 - Дитмар Хоп, даде оптимистична прогноза кога може да е готова субстанцията.

"Всичко зависи от института "Пол Ерлих" (Федерален институт за ваксини). Първо трябва да се направят тестове върху животни, а след това и на хора. Но мисля, че можем да предположим, че през есента тя вече трябва да се предлага, когато ще дойде следващата вълна на инфекцията", разкри той, цитиран от Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Германецът сподели, че президентът на САЩ - Доналд Тръмп наистина е искал да купи правата върху производството на въпросната ваксина. Хоп не отрече, че държавният глава е предложил 1 милиард долара. Неговата компания усилено проучва създаването на ваксината от 2 месеца.

На въпрос защо е отказал предложението на стойност 1 милиард долара за правата върху лекарството, Хоп отговори:

"Аз лично не съм разговарял с господин Тръмп, той е разговарял с компанията. Попитах ги какво мислят за това и разбрах, че не е опция. Не е редно немска компания да разработи ваксината и тя да се използва изключително в един регион, а не в целия свят. Това не беше вариант за мен", разкри Хоп.