Германската асоциация на футболните агенти разкритикува остро решението на ФИФА относно издадената препоръка договорите на играчите, чиито контракти изтичат, да бъдат автоматично удължени заради пандемията от коронавирус.

"От моя гледна точка тази препоръка е чиста проба популизъм. Въпросът за продължителността на договора не се решава от глобална федерация, а от страните по договора", каза изпълнителният директор на асоциацията Грегор Райтер пред „ДПА“.

Във вторник ФИФА обяви, че контрактите на играчите трябва да бъдат валидни, докато сезоните в отделните страни приключат, дори да става дума за след датата 30 юни, докогато са записани голяма част от договорите.

Като пример Райтер посочи вратаря на Шалке 04 Александер Нюбел, който има вече подписан договор с немския шампион Байерн Мюнхен, който трябва да влезе в сила от 1 юли.

"Ще трябва ли той да продължи да взема старата си заплата в Шалке в периода на това удължаване или ще получава тази, която е записана в договора му? Как ще бъде разпределена разликата и кой ще я плаща? Удължаване на сезона ще постави серия от съдебни въпроси, на които ще трябва да се даде отговор. Препоръката на ФИФА е напълно безполезна", заяви още футболният агент.

Бундеслига е спряна до 30 април, а идеята на местните футболни власти е сезонът дасе доиграе до 30 юни.