Трансферът на Хамес Родригес от Реал Мадрид в Байерн Мюнхен беше грандиозното събитие, което всички фенове на германците очакваха. Колумбиецът без грам съмнение бе престижно попадение за немския хегемон, а в този ход има и немалко символика.

Спомняте ли си пристигането на Робен в Мюнхен през 2009 година?

Хамес не иска номера на Робен, ще играе с 11

Ако да, то паралелът между него и новият му съотборник просто няма как да ви убегне. Това, което ги сближава, е незавидното им минало с екипа на „белия балет”. И двамата си тръгнаха от „Бернабеу” като недоволни резерви, но с екипа на баварците Робен се утвърди като един от най-добрите футболисти в Европа и света.

Хамес при представянето си: От малък следя Байерн

Точно тази е задачата, която наставникът Карло Анчелоти си е поставил относно Хамес. 26-годишният южноамериканец притежава безспорни качества, заради които изключването му от състава за финала на Шампионската лига през тази година изглежда още по-фрапиращо. Факт е, че в Реал Хамес беше пренебрегван, защото не използва максимално шансовете си.

В същата ситуация преди толкова години беше и Робен, който не изглеждаше достатъчно бляскав за „лос галактикос”. Впоследствие в Байерн той преоткри себе си и се превърна в един от символите на клуба.

Хамес подписал нов контракт с Реал, преди да премине в Байерн

Маркетинговата стойност на Хамес е може би дори по-сериозна предвид огромната популярност, на която се радва колумбиеца в Южна Америка. Сумата за него може да достигне 48 милиона евро, но ако нещата потръгнат за футболиста в Байерн, тази сума би се възвърнала неколкократно.

Само чрез каналите си в социалните мрежи Хамес заработва по 16 милиона евро. В „Инстаграм” той разполага с над 32 милиона последователи, а подобно влияние няма как да не се отрази и върху имиджа на Байерн. Стига плеймейкърът да си „изиграе правилно картите”, той би могъл да се превърне в следващия голям идол за феновете на баварците. Усилването на конкуренцията в средата на терена ще бъде най-малкият бонус за Анчелоти, който обича да се изправя именно срещу такива трудни избори.