Почетният президент на Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес се изказа ласкаво за новия селекционер на националния отбор на Германия Юлиан Нагелсман и поздрави Германския футболен съюз (ГФС) за избора.

"Той е свеж, млад човек. Взе си дълга ваканция след напускането на Байерн (Мюнхен) и мисля, че е напълно възстановен. Смятам, че е зареден с нови сили. В момента в националния отбор на Германия е нужен оптимизъм, а също така и активна настройка за работа. Мнението ми е, че Нагелсман има много от това, започна бившият футболист и ръководител в германския футбол и Байерн в интервю за телевизия RTL/ntv, излъчено днес.

Нагелсман беше уволнен от треньорския пост при баварците през месец март, а в събота ще дебютира на поста в контролна среща със САЩ. Нагелсман беше назначен след уволнението на друг бивш треньор на Байерн – Ханзи Флик, който трябваше да си тръгне след поредица от лоши резултати в контролните срещи от подготовката за Евро 2024.

Хьонес се изказа ласкаво и по въпроса с договора на новия треньор. Според него е много добре, че контрактът е краткосрочен – до край на самите финали, на които Германия е домакин.

"Юлиан поема риск с този краткосрочен договор, но също така и Футболният съюз поема риск. И ако всичко се случи добре, има огромни възможности за продължаване на сътрудничеството и за двете страни. Сега обаче и двете страни трябва да се съсредоточат върху това голямо събитие – домакинството на Европейското първенство. Това не се случва всяка година. Германия приема футболния елит за първи път от 2006-а година, а през това време едно цяло ново поколение израсна", казва още Хьонес в интервюто.

Но има и нещо, с което не е съгласен, че дебютът на Нагелсман начело на Бундестима няма да бъде пред родна публика. За него е необосновано Германия да пътува за контролни мачове със САЩ в събота и с Мексико на 17-и октомври. Особено втората среща е с начален час 2:00 часа след полунощ германско време. За бившия нападател на Германия това решение е "аматьорско и не е начин да се търси подкрепа за отбора от феновете след лошите резултати в последно време"./ БТА