"С тези гейове ли ще победя Байерн (Мюнхен)?” - това е изказване Томас Тухел се прочу преди време. То бе насочено към на играчите на Борусия Дортмунд след нападението срещу клубния автобус преди мача на тима с Монако в Шампионската лига.

Тогава Тухел водеше “вестфалци”, а скоро след това беше освободен от поста си.

Тази фраза доби публичност сега, след като германският журналист Пит Готшалк я публикува в книгата си "Kabinengeflüster" (“Шепоти в съблекалнята”), която е колекция от истории, събрани по време на работата му като журналист в местния всекидневник “Билд”.

Случката се разиграва на 11-и април 2017 г., когато автобусът, придвижващ футболистите на Дортмунд към “Сигнал Идуна парк” за двубоя им срещу Монако от 1/4-финалите на Шампионската лига, беше нападнат с бомбички и мачът беше отложен.

Тухел и спортният директор на Борусия Ханс-Йоахим Ватцке често спорели по въпроси, свързани с тима. Дилемата дали да се изиграе, или не въпросната среща е била в центъра на един от тези напрегнати дебати помежду им.

Ватцке поискал да се консултира с играчите, за да решат дали в крайна сметка да излязат за двубоя. Затова Тухел и директорът се допитали до двама от най-опитните футболисти на отбора - Марко Ройс и Гонсало Кастро. Играчите изказали притеснението си от това да се проведе мачът веднага след атентата, при което наставникът отговорил по следния начин: ”С тези гейове ли ще победя Байерн Мюнхен?”