Байерн Мюнхен представи новия си треньор - Томас Тухел, на специална пресконференция. 49-годишният специалист подписа договор за 2,5 години с баварците, а на поста наследи Юлиан Нагелсман. 

“За мен е чест да подпиша с Байерн Мюнхен. Специални благодарности за доверието на Оливер Кан, Хасан Салихамиджич, Херберт Хайнер и Ули Хьонес. Дори когато работиш в чужбина за известно време, ставаш още по-наясно за важността на Байерн. Това е един от най-големите клубове в Европа и света”, започна Тухел.

БГНЕС / BGNES
13 снимки

„ДНК-ато на Байерн е изцяло свързано с победите, както и с начина, по който играеш футбол. Този отбор е един от най-талантливите и най-добри в Европа. Очаквам с нетърпение да работя с този отбор. Можеш да се бориш за всеки трофей с този отбор. Това също е голяма отговорност. В крайна сметка има и лична причина да работя тук. Така съм близо до семейството си и мястото, където съм роден. Има много причини, които ме накараха да приема веднага”, продължи той.

„Моментът беше изненадващ. Не го очаквах и нямах предварителен контакт. Предполагах, че ще продължа треньорската си кариера в чужбина. Първият ни разговор беше във вторник вечерта. Предизвикателството беше решаващият фактор”, призна Тухел.

„И преди бях в близък контакт с Байерн. Но тогава нямах търпение. Никога не би било уместно да притискам някого. Този път нещата се развиха много бързо. Това беше най-правилното решение за мен”.

„Нямаме много време. Спечелването на всички титли е възможно. Всичко ще се реши от детайлите. Имам идея какво да правя и наистина го очаквам с нетърпение. Ще се борим за всички трофеи”.

„Аз съм привърженик на отстраняването на всички проблеми на тренировъчното игрище. Голяма промяна е, когато треньорът си тръгне. Най-бързият начин да натрупаш увереност е да излезеш на терена. Ясно е, че ще има групови разговори, както и отделни такива с играчите. Трябва да иградим доверие по възможно най-бързия начин”, каза още той.

„Моят треньорски щаб също не беше подготвен, така че благодаря на семействата им за тяхната гъвкавост. Част от него ще бъдат Арно Михелс и Жолт Льов, с които работим заедно повече от 10 години. Надяваме се да добавим Антъни Бари, който в момента е в Челси”, каза Тухел относно своя щаб.

„Позицията, на която Юлиан остави Байерн, а именно да имаме шанс да спечелим и трите състезания, трябва да бъде използвана. Разбира се, има и рискове. Ние обаче обичаме натиска и работата под стрес. Любовта ми към играта е много по-силна от притесненията. Трябва да подходим с увереност и да опитаме да спечелим и трите титли до края на сезона”.

Томас Тухел коментира и предстоящия си дебют, който ще бъде срещу бившия му отбор Борусия Дортмунд. „Предизвикателството няма как да бъде по-голямо. Това е най-големият мач в германския футбол. Той придоби още по-голямо значение, заради мястото ни в класирането и серията на Борусия. Очаквам го с нетърпение”.

Той беше запитан и дали познава състава на баварците. „Разбира се, че познавам отбора. Продължих да гледам футбол, защото гледането на футбол прави деня ми по-добър. Не съм мислил за това нито за секунда. Трябва да чакаш и да си търпелив. Във вторник вечерта започнах да мисля за отбора. В Англия и Париж оценяват Байерн много високо. Никой не иска да играе срещу Байерн. Големината, силата на клуба е безспорна”.

„Висшата лига е изключителна, най-голямото предизвикателство в Европа. Байерн има отбор, който би играл за титлата във Висшата лига – както по качество, така и по дълбочина”.

Тухел коментира и договора си до лятото на 2025 година. „За мен това не е особено важно. Продължителността ме удовлетворява. Ако нещата вървят добре, ще се опитаме да я продължим. Ако не са доволни от мен, ще я намалим. За начало искам да се отплатя за доверието”.

Специалистът разкри и дали би осъществил контакт с Нагелсман. "Със сигурност мога да му съчувствам. Контакт с него? Със сигурност не веднага. Не искам да съм неуважителен. Пътищата ни ще се пресекат и ще си говорим".