Носителят на световната титла по футбол с Германия Тони Кроос призова за повече уважение за спортните идоли в страната докато са живи в контекста на кончината на Франц Бекенбуауер на 78-годишна възраст.

Смятан за най-великият германски футболист, Бекенбауер спечели много трофеи с Байерн Мюнхен, където по-късно бе треньор и президент, а същото така е печелил световно първенство и като играч, и като треньор.

Но имиджът му бе опетнен в последните години във връзка със съмнителни плащания около домакинството на Германия на Мондиал 2006, на който Франц Бекенбауер бе главен организатор. Случаят в крайна сметка бе приключен, но Бекенбауер не направи много, за да хвърли светлина върху плащанията.

Той фактически изчезна от публичната сцена оттогава, а бившият футболист на Байерн Мюнхен и националния тим на страната Тони Кроос заяви в подкаста си Einfach mal Luppen, че идоли като Бекенбауер, блестял с лекотата на играта си, заслужават по-добро отношение.

"Никой не е идеален, всеки прави грешки, а със сигурност и той. Но нека приемем, че някой може да бъде толкова велик и толкова добър човек, че заслужава да бъде уважаван и преди всичко докато е жив", каза футболистът на Реал Мадрид Кроос.

Той добави, че Германия е страна, в която хората често са събаряни след като са станали известни и бе подкрепен в това мнение от пенсионирания спортен социолог от университета в Берлин Гюнтер Гебауер.

"Дълго време той бе недосегаем, защото не беше третиран като обикновен човек", каза Гебауер пред агенция dpa за Франц Бекенбауер, който бе познат като Кайзера.

"Знаменитостите обичат да бъдат приземявани от време на време, но това не се случи дълго време с него заради страхотните му постижения. Той не спираше да изумява публиката. При него станахме свидетели на трансформацията на нормален човек в един вид свръхестествена личност, какъвто бе случаят при Пеле и Диего Марадона или при най-пресния пример Лионел Меси. От време на време се появяват хора, които сякаш извършват свръхестествени подвизи. И обществото е готово да повярва", коментира Гюнтер Гебауер и продължи:

"Бекенбауер бе сравнително обикновен човек по произхода, който беше катапултиран в митично пространство и остана там почти през целия си живот. По-късно той беше разочарован, поне до известна степен, ако мислите за противоречивото домакинство на Световното първенство през 2006 година."