Германската футболна лига обяви задължителни карантинни лагери за всички тимове от Първа и Втора Бундеслига за последните три мача, за да е сигурно, че сезонът приключва, както е планирано в края на май. Решението беше взето с цел предотвратяване на разпространението на COVID-19, натрупването на отложени мачове, както за момента се случва с отбора на Херта (Берлин).

Лигата уточнява, че решението на изпълнителния комитет е след препоръка на "Работната група по спортна медицина/отдел за специални реакции за мачовете" в двустепенна стратегия срещу коронавируса.

Отборите, треньорите и официалните лица, свързани с провеждането на мачовете, трябва да останат "само в домашната си среда или в тренировъчните помещения на стадиона" от 3-и май нататък като първа стъпка от т.нар квазикарантина.

Втората стъпка стартира от 12-и май когато всичките 36 клуба ще влязат в карантинни тренировъчни лагери, като преди това са преминали PCR-тестова с негативен резултат не повече от 24 часа преди мача.

"Карантинният тренировъчен лагер е задължителен до последния мач на съответния лагер от 34-ия кръг, което означава 22-23 май", се казва в изявлението на футболната лига.

Идеята на тези лагери е да "осигурят допълнителна защита до началото на всеки един мач и да гарантират, че сезонът може да завърши навреме "особено предвид приближаващото Европейско първенство по футбол.

Казусът с карантината излезе на преден план най-вече заради трите отложени срещи на Херта, след като играчи и треньори масово се оказаха заразени.