Защитникът на Байерн и германския национален отбор Матс Хумелс се включи в благоворителна инициатива и оттук насетне ще ще дава процент от своята заплата за социални дейности.

Освен това бранителят призова всички свои колеги да последват примера му. 

Той се превръща във втория световноизвестен футболист след Хуан Мата, който се включва в движението "Common Goal" - в превод "обща цел".

В бъдеще световният шампион ще дава по един процент от заплатата си (окло 10 милиона евро на година плюс премии) за проекти, които с помощта на футбола променят света.

"Когато чух за инициативата, веднага имах чувството, че тази идея има огромен потенциал чрез футбола да дадем своя принос към социалната промяна и да променим по положителен начин живота на много деца и младежи в неравностойно положение."

Хумелс с култов отговор на фенска провокация в Туитър

"Common Goal" е инициатива на основаната през 2002 в Берлин организация, чиято цел е възможно най-много футболисти да дават по един процент от заплатата си за социални проекти, свързани с футбола, които да имат влияние по цял свят.

Хумелс апелира към инициативата да се включат всички негови колеги. Хуан Мата пък е впечатлен от ангажимента на Хумелс: "Не познавах Матс лично и затова бях още по-положително изненадан, когато той се свърза с мен, за да говорим за Common Goal."