Здравният министър на Германия подкрепи плана на Бундеслигата за подновяване на сезона след 10 дни, като окончателното решение за това вероятно ще бъде взето в сряда.

„Основната концепция на футболната лига е резонна и може да служи като модел за други професионални спортове. Но трябва да видим как ще протекат нещата“, сподели Йенс Шпан за радио Deutschlandfunk. Германската футболна лига (ДФЛ) се надява в сряда да получи зелена светлина за рестарт на сезона от 15 май, когато канцлерът Ангела Меркел се срещне с 16-те кметове на провинции чрез конферентна връзка.

Въпреки това, плановете за подновяване бяха поставени под въпрос в понеделник, когато тестването на играчи, треньори и персонал показа десет случая на коронавирус, три от които дойдоха от играещи в Първа Бундеслига Кьолн. Появиха се информации още, че играчите не спазват стриктните хигиенни мерки на лигата. Херта Берлин наказа нападателя на Кот д‘Ивоар Саломон Калу в понеделник, след като бившият играч на Челси публикува видео, в което се ръкостиска със съотборници на тренировка, нарушавайки хигиенните препоръки.

Столичани моментално наказаха 34-годишния Калу, чийто договор изтича в края на сезона, и Шпан приветства санкцията. „Беше важно клубът да покаже, че ще има последствия след действията на играча. И се надявам, че всички са наясно, че става въпрос за нещо сериозно“. Германия е по-малко засегната от пандемията в Европа в сравнение с други държави, със 163 800 случая и 6 831 починали. Работна група на ДФЛ изготви хигиенна концепция, включваща редовно тестване за всички 36 клуба в първите две дивизии, която бе подкрепена от ключови политици.

И Шпан, и Хорст Зеехофер, спортният и вътрешен министър на Германия, дадоха одобрението си, както и премиерите на Бавария и Северна Рейн-Вестфалия. Ако германският футбол бъде подновен, Шпан каза, че Бундеслигата може да се превърне в „ударена в износа“ като първата европейската страна, подновила първенството си. „Мисля, че има логика за професионалните спортове лека-полека да започнат да свикват с нов ежедневен начин на живот, но ще видим какво ще стане. Клубовете трябва да могат да гарантират, че техните играчи, независимо от възрастта, ще спазват правилата“, завърши здравният министър.