Отборът на Байер Леверкузен записа много ценна победа при гостуването си на Хофенхайм с 4:2 в двубой от предпоследния 33-и кръг на германската Бундеслига. Отборът два пъти изоставаше в резултата, но в крайна сметка успя да стигне до трите точки. По този начин „аспирините“ си гарантираха третото място в крайното класиране и участие в Шампионската лига.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Домакините откриха резултата в 22-ата минута, когато грешка при изнасянето на топката на гостите позволи на Кристоф Баумгартнер да пробие отдясно, след което 22-годишният халф подаде на Жоржиньо Рутер и френският нападател с прецизен удар изпрати топката в долния десен ъгъл на стража на Байер Лукас Храдецки - 1:0 за Хофенхайм.

В 34-ата минута Патрик Шик изравни резултата. Муса Диаби направи хубав пробив отляво и центрира, защитник на Хофе не успя да играе с топката и Шик от ждроп намери по блестящ начин топката, като опъна мрежата зад Оливер Бауман.

Радостта на гостите обаче бе твърде кратка, тъй като още в 36-ата минута Хофенхайм си върна аванса от един гол в резултата. Павел Кадержабек центрира отдясно, отбраната на гостите бе сварена неподготвена и почти от голнинията Кристоф Баумгартнер с глава добави към асистенцията си и попадение – 2:1.

„Аспирините“ нанесоха двоен удар на съперника си в рамките на три минути през второто полувреме. В 73-тата минута Муса Диаби бе изведен по великолепен начин в отлична голова позиция пред противниковата врата от Патрик Шик и хладнокръвно изравни резултата.

Само три минути по-късно самият Шик направи резултата 2:3. Чехът получи топката на границата на наказателното поле, като бе с гръб към вратата. Шик се измъкна майсторски от двама играчи на Хофенхайми, при това със завъртане. Нападателят изигра докрай ситуацията, преодоля и стража Бауман, след което почти от легнало положение вкара топката във вратата.

Малко след това току-що появилият се на терена за Хофенхайм датски халф Якоб Бруун Ларсен застраши вратата на Храдецки и уцели греда, а при добавката Андрей Крамарич не намери целта. Малко след това Шик имаше чудесен шанс да оформи хеттрик и да реши мача в полза на Байер, но сантиметри не достигнаха на чешкия нападател.

В първата минута на добавеното време резервата за Байер Лукас Аларио се възползва от грешка на домакините, която му позволи да излезе сам срещу Бауман. Аржентинецът преодоля стража и на празна врата без проблеми оформи крайния резултат - 2:4.

Така Байер няма как да бъде изместен от третата позиция, като има 61 точки, докато Хофенхайм остава осми с 46 пункта в актива си.