Байер (Леверкузен) започна сезона изненадващо слабо и се озова на дъното в класирането на Бундеслигата. Тимът на “аспирините”, който през през последната кампания успя да заеме третото място в подреждането и с това си гарантира участие в Шампионската лига, бе смятан за един от фаворитите за топ 4 и през тази кампания, но вместо това от “БайАрена” се сринаха до зоната на изпадащите.

Това доведе до бърза смяна на треньора Херардо Сеоане, който бе заменен с Шаби Алонсо. Бившият дефанзивен полузащитник на Реал Мадрид и Ливърпул дойде в тима с големи очаквания и надежди за бързо стабилизиране. Той успя да внесе ентусиазъм с дебюта си, когато постигна победа с 4:0 над Шалке. В следващите два двубоя обаче Байер допусна нови две загуби, а Порто и Айнтрахт вкараха общо осем попадения в мрежата на тима.

Това е довело Шаби до сериозно изнерване в наставника, който е предприел мерки. В последните тренировки на Байер той изцяло е съсредоточил подготовката на тима към дефанзивната част на играта, а “Кикер” дори съобщава, че е заложил на съвсем базови упражнения в подготовката на своите играчи. Това бе признато дори и от един от основните играчи на тима в тази зона - Йонатан Та.

“Трябва да се подкрепяме много повече, трябва да работим много по-добре като отбор. Точно това са нещата, които тренирахме в сряда. Опитваме да си помагаме, за да постигнем повече сигурност и да се усещаме по-добре. Това е и въпрос на тактика, но не само. Понякога сме компактни, но не и активни, не достатъчно агресивни, не влизаме в сблъсъци за топката изобщо. Това са базови неща, такива, за които трябва да говорим преди за конкретика в тактиката. За концентрация, която просто ни липсва на терена,” заяви Та.