Борусия Дортмунд е само на една победа от първата си титла в германското първенство по футбол от 11 години насам, но треньорите и играчите странят от еуфорията сред феновете. 

Победата на Дортмунд с 3:0 срещу Аугсбург и шокиращата загуба на Байерн Мюнхен с 1:3 срещу РБ Лайпциг придвижиха "жълто-черните" на първото място в Бундеслигата. Преднината им пред баварците е две точки, а до края на сезона остава само един кръг.

"Не искам да развалям еуфорията, но все още имаме да спечелим един мач. Радваме се, че феновете са в такова настроение, но до края на сезона има 90 минути и не можем да си позволим разсейване", заяви спортният директор Себастиан Кел, цитиран от Ройтерс.

Кел е наясно, че евентуалната титла ще бъде изненадваща, тъй като сезонът на Дортмунд бе на приливи и отливи. Той започна с трансфера на Себастиен Алер, който бе привлечен  на мястото на Ерлинг Холанд. Нападателят обаче бе диагностициран с рак на тестисите още преди началото на сезона и започна да играе едва през пролетта.

Дортмунд взе Антони Модесте за заместник на Алер, но новият нападател така и не се вписа в отбора. Старши треньорът Един Терзич бе и без капитана Марко Ройс няколко месеца.

Дортмунд беше на шесто място преди края на 2022 и изглеждаше извън борбата за титлата, но през пролетта "жълто-черните" потеглиха безупречно, а Байерн започна да се препъва. 

Ако стане шампион, Дортмунд може да го направи без нито играч с двуцифрен брой голове. Алер набързо наниза девет, а по толкова имат Дониел Мален и Юлиан Брандт. С осем е Джуд Белингам.

"Не мисля за нищо друго, освен за мача срещу Майнц. Ако заслужаваме да бъдем шампиони, ще станем шампиони", каза Алер на пресконференция преди кръга.