Карл-Хайнц Румениге напусна Байерн Мюнхен, след като 30 години беше неизменна част от управлението на баварците, а в последните сезони бе конкретно изпълнителен директор. Негов наследник в гранда е Оливер Кан, а някогашният нападател напуска германския футбол, поне за момента. Той сподели, че трансферите и самият пазар са демон, който бива подхранван редовно, а форматът на Суперлигата не би се получил.

„Създадохме демон, наречен трансферен пазар. Въпросът е дали отдавна корабът не е отишъл в засегната от урагани зона и вече не можем да го контролираме. Клубовете от Южна Европа вече изпращат съобщения за помощ, а има и германски отбори, които живеят ден за ден, да не говорим за по-ниските дивизии", заяви той.

„Благодарен съм за всичко, което футболът ми даде и искам да върна нещо и да поема отговорността си като член на Изпълнителния комитет на УЕФА. Все още се виждам като представител на клубовете, но за първи път ще мога да действам по по-неутрален начин“, обясни Кале.

Според Румениге краят на работата му като изпълнителен директор в Байерн ще му позволи да се съсредоточи върху стратегически въпроси и е уверен, че скорошната атака срещу европейския футбол с инициативата за Суперлигата, показва проблемите, с които трябва да се справят.

„Тази форма на Суперлигата не става. И чисто икономически ориентирана лига на ренегатите не помага на никого. Може да послужи за финансова мотивация, но има много повече за губене отколкото за печелене. Особено, след като всички трябва да вземем предвид световната футболна пирамида и последиците от нашите решения. Трябва да защитим футболната екосистема“, разкрива европейският шампион за 1980 г.

Германецът признава, че това, което той нарича „турбокапитализъм“ във футбола, го тревожи, защото поставя феновете в неясна ситуация.

„Привържениците не разбират как играч, който печели по 15 милиона евро на година, отказва нов договор със заплата от 19,5 млн. евро. Нуждаем се от културна промяна, за да постигнем по-голяма рационалност, оставяйки зад себе си пазар, прегрял от емоции. Трябва да мислим за бъдещето от гледна точка на устойчивостта. Ние не се нуждаем от спекуланти, които стартират във футбола, а от идеи, които са икономически осъществими. Не можем да унищожим основния стълб на футбола, който е солидарността. Най-силният трябва да подкрепи слабите и това важи и за агентите“, продължи той.

„Все още си спомням как Фолкер Щрут (б.а. - един от най-добрите германски мениджъри) каза в началото на пандемията, че в бъдеще ще трябва да печем по-малки кифлички. Това беше забележително изявление. По време на преговорите за Упамекано обаче сякаш преговаряхме за специални багети“, завърши екс босът на мюнхенския грандс.