Бившият президент на Байерн Мюнхен и футболна легенда на Германия Карл-Хайнц Румениге даде интервю за "Гадзета дело Спорт", в което говори главно за Суперлигата, за чието съществуване ще се произнесе съдът на Европейския съюз утре.

"Когато загубихме от Италия през 1982, Литбарски плачеше като дете, не можеше да спре. Прегърнах го и му казах: "Лити, ще ти кажа една истина за футбола - когато си загубил от по-добър, трябва да го приемеш и няма за какво да се обвиняваш", казва бившият нападател.

"Играл съм футбол и знам кога губиш. Суперлигата загуби и сега трябва да го признае. Бях там вечерта, когато обявиха проекта за Суперлигата. Бяха дванадесет клуба, опитваха се безуспешно да ни убедят и нас, както и други. Помислих си: "Ако наистина направят революция, ще настане хаос". След два дни всичко се разпадна. Бях на стадиона на Байерн, а Чеферин (б. а. - президентът на УЕФА) пред пет минути ми изпращаше есемеси: "Отказа се Челси, Ливърпул, Сити… Свършено е", спомня си той.

"Опитаха се да привлекат и Байерн, но не се обърнаха към мен. Потърсиха Оливер Кан, който бе избран за мой наследник по това време. Аз, Ули Хьонес и президентът Хайнер казахме: "Никога, искаме да печелим, но по честен начин". ПСЖ също мислеше така", казва Румениге.

"Не успях да говоря с Андреа (б. а. - Аниели) от деня, в който си изключи мобилния телефон. Мисля, че нямаше смелост да каже какво прави. Разбрах, че коронавирусът е принудил клуба да ускори нещата, някой е имал нужда от свежи пари, но това представяне не беше професионално. Не го разбирам. Беше в Изпълнителния комитет на УЕФА, беше президент на Ювентус, който беше в Топ 5 на клубовете. Загуби всичко, дори и имидж. Когато му казах, че футболът не е само икономика, той явно не мислеше така", разказва германецът.

"Ако Суперлигата съществуваше, Серия А щеше да стане Серия B, Бундеслигата - втора дивизия. Бедни турнири. И знаете ли за какво е всичко? За да навредят на Висшата лига, защото печели най-много и е най-добрата. Най-вече испанците искаха да навредят и измислиха тази лига. При това положение - сбогом на Ювентус - Каляри и Байерн - Билифелд. УЕФА предлага най-добрия турнир - новата Шампионска лига с 36 отбора ще бъде още по-зрелищна. Видяхте ли празненствата в Копенхаген за класирането на осминафиналите? Винаги ли трябва да печелят едни и същи? Във футбол - не, в играта има емоции, неочаквани моменти, не е математика. Никой в Германия няма да отиде на Суперлига, феновете ще направят революция. В Европа важни са заслугите. Ако си добър, печелиш титли и пари. Ако си купиш място в Лигата, защото си богат и печелиш и когато губиш, това не е за нас", смята Кале Румениге.

"Ако съдът разреши Суперлигата, няма да стигне далеч. От нея останаха два испански клуба - Реал и Барса, Ювентус вече е извън играта, поне така ми се струва. Англичани, германци и французи няма да участват никога. Флорентино Перес трябва да го разберем, той има чисто икономическа визия за футбола", казва още Карл-Хайнц Румениге./ БТА