РБ Лайпциг победи с 3:1 Хофенхайм в мач от 15-тия кръг на Бундеслигата. Срещата бе много специална за Емил Форсберг, който изигра последния си домакински двубой за "биковете". Шведът се сбогува с отбора по най-добрия начин - с гол и победа, а от Нова година той ще играе в МЛС с тима на Ню Йорк Ред Булс. 
 
РБ Лайпциг натисна още в началото и в 17-ата минута шут на Шави Симонс бе уловен от вратаря Оливер Бауман. Малко след това стражът на гостите спаси и удар на Юсуф Поулсен.
 
Все пак логичното се случи в 34-ата минута. Центриране от пряк свободен удар бе свалено от Поулсен към  Мохамед Симакан, който стреля, но ударът му бе блокиран. Лукас Клостермен обаче бе най-бърз при добавката и откри резултата - 1:0. Домакинският натиск продължи и на Бауман му се наложи да прави нови спасявания след удари на Шави Симонс и Кристоф Баумгартнер.
 
Малко преди почивката гостите изненадващо изравниха. Роберт Сков центрира от пряк свободен удар, Янис Бласвих излезе неразчетено и Озан Кабак с глава намери мрежата на РБ Лайпциг - 1:1. В началото на втората част Шави Симонс нацели страничната греда на Хофенхайм, а в 67-ата минута  гостите можеха да поведат, но Бласвих спаси атрактивно с една ръка.
 
В средата на второто полувреме в игра за "биковете" се появи Емил Форсберг и в 70-ата минута даде аванс на тима си. Шведът бе в основата и на третия гол 4 минути по-късно. Той засече центриране от корнер, вратарят изби топката в гредата, а  при добавката Мохамед Симакан направи 3:1.
 
За РБ Лайпциг това бе трета поредна победа в Бундеслигата, като тимът измести от третата позиция Щутгарт, преди утрешното гостуване на “швабите” на Байерн утре. Хофе пък има едва един успех в последните си шест мача.