Шалке ще започне разследване, съвместно с полицията, по обвиненията в расизъм от страна на Херта Берлин. Фенове на „миньорите“ са обиждали на расистка основа защитника на столичани Джордан Торнарига по време на 1/8-финалите за Купата на Германия.

Капитанът на Херта Никлас Старк сподели, че е чул маймунски звуци и расистки обиди, насочени към Торнарига от феновете на Шалке. Бранителят на гостите прие тежко скандиранията.

22-годишният младежки национал на Германия получи втори жълт и съответно червен картон в продълженията, а Шалке триумфира с 3:2.

След мача домакините пуснаха съобщение:

„Няма толерантност от клуба към подобно поведение. Ще направим всичко възможно, за да намерим отговорните за това и ще си получат последствията. Поведение като това не противоречи само на правилата на нашия стадион, а и на нашите ценности“, написаха от клуба.

След двубоя капитанът на Херта обясни ситуацията:

„Джордан е много емоционален играч. Много съжалявам, че той трябваше да понесе всичко това. Не мога да си представя тази проява. Целият отбор, клуб и лигата трябва да застанат зад него. Всеки трябва да се дистанцира от такова поведение.

Треньорът на Херта Юрген Клинсман каза, че главният съдия Харм Осмер е трябвало да вземе скандиранията от трибуните, преди да даде червен картон на Торнарига.

От своя страна треньорът на Шалке Дейвид Вагнер заяви, че не е чул нищо от трибуните, но се извини на играча и Херта от името на клуба.