Много специалисти и фенове на германския шампион Байерн Мюнхен останаха изненадани от решението клубът да се раздели с треньора си Юлиан Нагелсман, а на негово място да застане бившият наставник на Борусия Дортмунд и Челси - Томас Тухел. Сега немските медии и италианският журналист Фабрицио Романо разкриват интересни подробности около уволнението на Нагелсман и избора на новия треньор Тухел, чието назначение е сигурно и е само въпрос на време.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Самият Нагелсман е бил абсолютно изненадан от решението на борда на Байерн. Той е бил на ски в Австрия с приятелката си, където е отишъл на почивка по време на международната пауза, където именно е разбрал от медиите за това, че повече няма да води отбора. Младият германец е пристигнал в петък сутринта на клубната база, а съвсем скоро се очаква Байерн да излезе и с официално изявление. Според информациите, той ще остане на заплата, докато не си намери нов клуб, като договорът му с клуба беше до 2026-а година.

Баварците са на ¼-финал в Шампионската лига след отстраняването на Пари Сен Жермен и ще се изправят срещу английския шампион Манчестър Сити. Това обаче не се е оказало достатъчно за това Нагелсман да запази поста си. Ръководството на клуба са стигнали до заключението, че именно треньорът е виновен слабото представяне и загубените точки в Бундеслигата след подновяването на първенството. Те са преценили, че паузата покрай мачовете на националните отбори е идеалният момент за неговата смяна, като според тях той не е бил човекът, който ще изведе тима до мечтания требъл този сезон.

Информациите разкриват още, че е имало сериозни проблеми между Нагелсман и ръководството на Байерн в последно време, а освен това и някои играчи вече не са се имали доверие на тактическите подходи на треньора. Според шефовете на клуба специалистът не е допринесъл достатъчно за развитието в играчите на отбора - както звездите в отбора, така и младите таланти. Също така от борда на директорите на баварския гранд са останали изненадани и от решението на Нагелсман да отиде на ски ваканция през паузата, вместо да работи с тима. Всичко това е допринесло за решението за уволнението на специалиста точно преди важните мачове с основния претендент на Байерн в Бундеслигата – Борусия Дортмунд, както и двубоите с Манчестър Сити в Шампионската лига.

Решението за това Томас Тухел да замени Нагелсман пък е продиктувано от това, че ръководството на Байерн отдавна харесва наставника и методите му на работа. Той спечели Шампионската лига с Челси през 2021-а година и стигна финала предишната година с ПСЖ, загубен именно от Байерн. Шефовете на баварците с останали впечатлени още от това как Тухел се справя с медиите, както и играта, която налага в отборите, които е води. Така на „Алианц Арена“ вярват, че именно той е идеалният избор.

От Байерн са побързали да се обърнат към Тухел, тъй като са се притеснявали, че той бързо е щял да си намери нова работа и да отпадне като опция, ако се забавят още известно време. Треньорът беше спряган да поеме през лятото редица европейски тимове, сред които Реал Мадрид и Тотнъм, а дори се заговори и за завръщане в ПСЖ.

Германският специалист вече е успял да убеди ръководството на клуба, че отборът ще прогресира и ще се справи с тежките мачове, които предстоят. Според тиражираната информция в германските медии, Тухел се е установил в Мюнхен от няколко седмици и е впечатлил шефовете на баварците с плановете си за развитието на настоящия отбор. Той е мотивиран и готов да започне моментално работа с футболистите още от идния понеделник - 27 март.