Президентът на Байерн Мюнхен Херберт Хайнер предупреди, че разширеният формат на Световното клубно първенство през 2025 година ще бъде допълнително натоварване за неговите играчи в и без това претоварения календар.

Хайнер каза след победата на Байерн с 3:0 в Бундеслигата над Щутгарт, че неговите играчи не само имат клубни мачове под формата на вътрешно първенство, купа и Шампионска лига, но че повечето играчи на Байерн също са национали за съответните си страни.

"Трябва да се каже много ясно, че това е проблем за нас“, каза Хайнер, цитиран от ДПА.

"Мисля, че трябва да погледнете целия календар, колко мача има даден отбор и играчите. Почти всички наши играчи са национали. Тогава натоварването става огромно.“

Световната футболна централа ФИФА заяви, че първото издание на турнира с нов формат, разширен от седем на 32 отбора, ще се проведе от 15 юни до 13 юли 2025 г. в Съединените щати.

Събитието от 63 мача идва след края на вътрешния сезон и международната пауза през юни с квалификациите за Световното първенство или финалите на Лигата на нациите. Дванадесет отбора ще участват от Европа.

До момента са се класирали последните три победителя в Шампионската лига Челси, Реал Мадрид и Манчестър Сити, а чрез общите им резултати Байерн, Пари Сен Жермен, Интер Милано, Порто и Бенфика. Останалите четири ще бъдат победителят в Шампионската лига за 2024 г. и още три отбора.