Легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер бе погребан на церемония в тесен семеен кръг в Мюнхен днес. На 19 януари Байерн Мюнхен ще организира публично прощаване с великия футболист на своя стадион "Алианц Арена", на което всеки ще може да си вземе сбогом с Кайзер Франц.

Бекенбауер бе погребан в семеен гробищен парцел, където са погребани неговите родители, както и синът му Щефан, който почина от тумор на мозъка през 2015, когато бе на 46 години.

Публичното прощаване с Бекенбауер на 19 януари ще бъде предавано на живо по телевизията, а сред гостите ще бъде канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст в понеделник, 8 януари. Той е считан за един от най-великите футболисти в историята. Бекенбауер е един от тримата, печелили световната титла като играч и треньор. През последните години Бекенбауер страдаше от здравословни проблеми. През 70-те години легендарният централен защитник е капитан на Германия и извежда тима до триумф на Европейското първенство в Белгия през 1972 и домакинското Световното първенство две години по-късно. На клубно ниво той печели Бундеслигата четири пъти с Байерн Мюнхен, както и Купата на европейските шампиони три пъти поред с баварците. Като треньор той извежда Германия до световната титла през 1990 година, а освен това прави Байерн шампион на Германия през 1994, а през 1991 става и шампион на Франция с Олимпик Марсилия.

Бекенбауер има и два загубени финала на световно първенство - през 1966 като футболист и през 1986 като треньор. Франц Бекенбауер е двукратен носител на Златната топка - през 1972 и 1976. В други два случая той завършва на втора позиция в престижната класация, а още един път е трети. Той е считан за създател на съвременния централен защитник, който трябва да умее да борави с топката и да гради атаките на своя тим, освен да играе в защита.