В 14-та минута в мача между елитните германски Волфсбург и Кьолн започва атака на домакините. Защитникът на "козлите" - Макс Финкгрефе, стига до топката пред играч на Волфсбург и я избива силно към тъчлинията. Резултатът - асистент-реферът Торбен Зивер рухва на земята и по-късно е откаран в болницата. Четвъртият съдия - Николас Винтер, влиза на мястото и затова дикторът на стадиона съобщава, че се търси рефер аматьор, който би могъл да стане четвърти рефер. Шансът бе грабнат от 32-годишния Тобиас Крул, продавач-консултант, вратар и спортен директор на отбора от регионалната лига MTВ Гифхорн. Пред журналистката от „Шпигел“ Аника Шулц той разказа за случилото се.

"Странно е, че малко преди инцидента, казах на приятеля си, че имам съдийски лиценз и мога да се намеся, ако е необходимо - просто на майтап. А когато наистина потърсиха някого, просто се изправих и сигнализирах на Николас Винтер, тъй като седях само на няколко метра зад пейката. Казаха ми да сляза и нямах време да мисля повече за това. Всичко стана много бързо.

Не се колебах нито за миг, казах, че няма как да се получи зле и скочих. Навремето съм играл със сегашния спортен директор на Волфсбург Себастиан Шиндзиелорц. Допреди дванадесет години бях във втория отбор на Волфсбург, дори тренирах няколко пъти под ръководството на Феликс Магат. По онова време не стигнах до мач от Бундеслигата, но сега го компенсирах. За мен беше като едно пълно завъртане на колелото – освен това познавах стадиона и не се притеснявах.

Заведоха ме в съдийската стая и ми дадоха екипировката на Винтер. Честно казано, понеже е по-нисък от мен, тя ми беше малко тясна. В същото време някой ми сложи слушалките, кабелите. Грабнах лист и химикал, които бяха до мен. Обикновено се обсъждат процедурите и взаимодействието, но нямаше време за това. Ние на мачовете в националната лига дори нямаме по четирима съдии, какво остава за технологията. Имаше само един проблем. Слушалките ми имаха хлабава връзка, така че за съжаление не винаги можех да разбера какво говорят момчетата на терена.

В аматьорските лиги чувате всяка дума. Ако зрителите на селския площад смятат, че е било засада, веднага ще ги чуете. Психическото напрежение в професионалния футбол е жестоко. Бях само в комуникацията, тримата рефери общуват непрекъснато и трябваше да бъдат концентрирани всяка секунда.
 
Отговорността и напрежението са огромни, всяко решение се обсъжда на резервните скамейки и се предлага до най-малките детайли по телевизията. А футболът е много по-бърз. Изпитвам огромно уважение към професионалните рефери.
 
Все още не съм мислил за това, което ми се случи.  Вчера пих една бира и не можах да заспя до късно. Днес продължих в 8 часа със снимки за Германската футболна лига и превключване към телевизия Sky. По обяд моят отбор има контрола във Ворсфелде във Волфсбург - вероятно пред седем зрители. 
 
Това е моето ежедневие, вчера беше кулминация, връх. Бих го повторил по всяко време – дори телефонът ми да избухне", разказа Тобиас Крул за неговият миг слава./"Телеграф"