Бившият шампион в турнира Лига Европа Айнтрахт Франкфурт стана поредният клуб, който подкрепя настоящата система в европейския футбол, управляван от УЕФА, на фона на решението на съда на Европейския съюз, което може да отвори вратата за създаването на континентална Суперлига.

"Ние сме и се придържаме напълно отдадени на състезанията на УЕФА, което подчертахме и със заявката да приемем финал в Лига Европа във Франкфурт", коментира членът на ръководството на германския клуб Алекс Хелман.

Според становището на съда на Европейския съюз, УЕФА и международната централа - ФИФА не могат да наказват клубовете, ако те решат да се състезават в турнир като Суперлигата. Решението обаче не означава, че Суперлигата ще получи одобрение или ще се превърне в реалност, пише агенция ДПА.

Много клубове, сред които Манчестър Юнайтед и Байерн Мюнхен вече обявиха, че не биха се присъедини към подобен турнир.

Айнтрахт Франкфурт се присъедини към тях, изтъквайки прогреса на УЕФА в последните години и че напълно подкрепят Асоциацията на европейските клубове, която също подкрепя УЕФА.

"Уверени сме, че в рамките на структурите на Асоциацията на европейските клубове работим най-добре с УЕФА и всички признати заинтересовани страни от футбола, за да развием положително играта въз основа на европейските принципи на открита конкуренция и солидарност", заяви Хелман.

Германският Айнтрахт Франкфурт спечели титлата в Лига Европа през 2022 година. Това е вторият по сила международен турнир по футбол Европа. Град Франкфурт е сред германските кандидати за домакинство на финала в надпреварата през 2026-а или 2027 година./ БТА