Феноменалното начало на кариерата на Ерлинг Холанд в Борусия Дортмунд носи позитиви дори на родината му Норвегия. Нападателят вече има 7 попадения в три мача за новия си отбор, а в два от тях дори бе резерва.

“Билд” разкрива, че Държавният пенсионен фонд на скандинавската страна е инвестирал в акции на футболния клуб, а цената им сега скача след всеки гол на Холанд, което увеличава шансове на “жълто-черните” за спечелването на трофей.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е създаден през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света. Страната печели много от добива на нефт и реинвестира средствата за бъдещето, когато залежите на “черното злато” ще се изчерпат.

Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 % от акциите в обръщение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.