Международният център за спортни изследвания (CIES) публикува свое изследване, показващо кой е най-скъпият футболист в момента на база своето представяне, своята възраст, продължителност на контракта и други показатели, предава Telegraph.bg.

Лидер в тази класация не е нито звездата на Пари Сен Жермен и Франция Килиан Мбапе, който заби хеттрик на финала на световното в Катар, загубен от страната му от Аржентина с дузпи, нито норвежката хала на Манчестър Сити Ерлинг Халанд, който не спира да чупи рекорди с екипа на „гражданите“.

В момента футболистът с най-висока цена в световния футбол според базираната в Швейцария обсерватория е Джуд Белингам. 19-годишният футболист на Борусия Дортмунд е оценяван на 208,2 милиона евро, като договорът му с „жълто-черните“ е до 2025 г., а интерес към него има от редица клубове, сред които Реал Мадрид и Ливърпул.

Втори е Фил Фодън от Манчестър Сити, който е оценяван на 200,5 милиона, като договорът на англичанина е по-дълъг от този на Белингам – до 2027 г. След него идва Килиан Мбапе, чиято цена според CIES е 190,7 милиона, а зад него е Винисиус, чиято цена е с 200 000 евро по-ниска. Халанд се нарежда на пето място с цена от 174,9 милиона евро.

Преди седмица Белингам бе определен от CIES и за най-желания футболист, като го цени на 211,3 милиона евро.