Германският шампион Байерн Мюнхен не успя да победи и стигна само до 1:1 срещу Хофенхайм на своя "Алианц Арена" в двубой от 28-ия кръг в Първа Бундеслига. Бенжамен Павар откри за домакините в 17-ата, но Андрей Крамарич изравни и донесе точката за гостите с красиво изпълнение в 71-ата минута. Баварците нямаха и късмет, след като второ попадение на Павар само две минути след изравнителния гол беше отменен заради засада. 

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Байерн за пореден път този сезон показа голяма колебливост в представянето си и не успяха да се отърсят от тежката загуба с 0:3 преди няколко дни от Манчестър Сити в първи двубой от 1/4.финалите в Шампионската лига. В събота възпитаниците на Томас Тухел стартираха отлично и до почивката владееха изцяло инициативата. През второто полувреме обаче Хофенхайм вдигна оборотите и съумя да изравни. До края баварците натиснаха, но неуспешно, а и техно второ попадение не беше зачетено.

По този начин Байерн остава лидер в първенството с 59 точки, като има две преднина пред втория Борусия Дортмунд, който по същото време не успя да победи десет от Щутгарт и мачът завърши при зрелищното 3:3. Хофенхайм пък е с 29 пункта на 13-ата позиция, с пет повече от плейофната зона за оцеляване. В следващия кръг баварците гостуват на Майнц, но преди това е реваншът с Ман Сити в Мюнхен, а Хофе, който не губи в четвърти пореден двубой, приема Кьолн. 

БГНЕС / BGNES
51 снимки

Тухел, който искаше да продължи стопроцентовият си актив в шампионата, заложи на формация без чист централен нападател. На вратата бе Ян Зомер, а пред него в защита - Бенжамен Павар, Даю Упамекано, Матайс де Лихт и Жоао Кансело. В средата на терена оперираха Йосуа Кимих и Леон Горецка. По крилата действаха Лерой Сане и Кингсли Коман, а капитанът Томас Мюлер беше позициониран за Серж Гнабри, който водеше атаката. Садио Мане не беше в групата за мача, след като беше изваден от състава за тази среща като наказание за спречкването със Сане след загубата от Сити.

КЛАСИРАНЕ В ПЪРВА БУНДЕСЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите стартираха по-уверено и се настаниха в половината на Байерн в началните минути, като първи стигнаха и до ъглов удар, след който обаче не последва нищо опасно за вратаря Ян Зомер.

Баварците опитаха да изнесат играта в по-предни позиции в петата минута Бенжамен Павар шутира опасно от сериозна дистанция, но топката профуча над вратата на Оливер Бауман.

Байерн обаче откриха резултата в 17-ата минута. Секунди преди това Томас Мюлер и Лерой Сане направиха хубаво двойно отдясно, последва ниско центриране на капитана в наказателното поле, където Серж Гнабри овладя и стреля, но бе блокиран от Джон Брукс в корнер. Йосуа Кимих го изпълни, топката беше изчистена, но попадна в Кингсли Коман, който опита нещо средно между удар и подаване по тревата извън пеналтерията, но това се превърна в чудесна асистенция за Павар, а французинът овладя, не беше в засада и от 7-8 метра нанесе голов удар – 1:0.

Домакините продължиха да атакуват, но нови реални опасности пред вратата на гостите липсваха. В 31-ата минута Кимих центрира от ъглов удар на първа греда, където Мюлер скочи и отигра с глава от границата на вратарското поле, но неточно над вратата в аут.

Байерн имаше нелош шанс за второ попадение в 36-ата минута, когато Кимих подаде за Сане в половината на Хофенхайм, той пропусна топката за Гнабри, който напредна към наказателното поле, смени посоката и стреля силно с левия крак към далечния ъгъл, но кълбото премина опасно близо до дясната греда на Бауман. 

Шампионите държаха топката и темпото под свой контрол и се оттеглиха на почивката с гол преднина.

Хофенхайм стартира и втората част агресивно, но Байерн организира бърза контраатака още преди да е изтекла и минута след старта. Жоао Кансело комбинира с Мюлер в половината на гостите, който пък раздаде наляво за Коман, който влезе в наказателното поле и шутира силно и ниско в близкия ъгъл, но Бауман спаси.

Три минути по-късно отново баварците бяха пред вратата на Бауман след нова бърза контраакция. Гнабри напредна на скорост, влезе отляво в наказателното поле, задържа добре и след това върна за Сане, който стреля с левия крак, но в аут.   

В 55-ата минута Хофе пропусна добра възможност да изравни резултата. Топката беше центрирана отдясно в наказателното поле, където Зомер не успя да избие по най-добрия начин, а от границата на пеналтерията Анджело Щилер опита с глава да прехвърли стража, но кълбото мина над вратата.

Хофенхайм изведнъж вдигна оборотите и притисна сериозно Байерн в неговата половина и на няколко пъти се стигаше до разбърквания в наказателното поле и решителни намеси на играчи в червено. Това явно не се хареса на треньора Томас Тухел, който направи тройна промяна и пусна в игра Джамал Мусиала, Алфонсо Дейвис и Матис Тел на местата на Леон Горецка, КИнгсли Коман и Лерой Сане.

В 65-ата минута домакините изнесоха играта в по-предни позиции и стигнаха до корнер, след който Гнабри стреля с глава на близката греда, но право в ръцете на Бауман. Още преди да е изтекла същата минута Кансело стреля коварно по тревата с десния крак към далечния ъгъл пред наказателното поле, но отново стражът на гостите се намеси и изби в ъглов удар. Малко след това пък удар на Гнабри в близсот до вратата бе блокиран от Анхелиньо в последния момент.

Хофенхайм обаче изравни в 71-ата минута след красиво попадение на Андрей Крамарич. Три минути преди това Мюлер фаулира именно нападателя пред дъгата на наказателното поле, но останаха съмнения дали хърватинът не симулира. В крайна сметка беше отсъден пряк свободен удар, който се забави заради това, че беше оказвана медицинска помощ на Павар. Когато играта беше подновена обаче Крамарич стреля директно от свободния удар, като завъртя много добре топката над стената, Зомер я докосна леко, тя се отби от дясната му греда и влезе във вратата за 1:1.

Само две минути по-късно обаче Байерн вкара за втори път топката във вратата на Бауман, но попадението беше отменено малко след това. Сане центрира отляво пред наказателното поле към далечната греда, където Павар се измъкна от Фин Оле Бекер и засече точно с десния крак във вратата. Впоследствие обаче повторенията показаха, че при самото центрирана французинът е в редовна позиция, но преди тя да стигне до него Матайс де Лихт играе с нея, а тогава Павар вече е зад Бекер и правилно голът не беше зачетен.

В 82-ата минута Гнабри стреля ниско от дистанция, получи се рикошет в играч на гостите, но Бауман успя да улови.

Байерн натисна в търсене на победата и две минути по-късно Мюлер изведе добре Матис Тел отдясно в наказателното поле и той стреля точно с десния крак, но отново стражът на гостите направи решително спасяване.    

Три минути преди края на редовното време Байерн пропусна златен шанс да стигне до победно попадение. Алфонсо Дейвис напредна по левия фланг, комбинира с Мюлер, който отигра технично за Джамал Мусиала. Той пък влезе фронтално срещу вратата в наказателното поле и подаде за свободния Гнабри вдясно, който финтира съперник и си освободи страхотен коридор за удар, но прати топката над вратата на Бауман.

В третата минута от добавеното време баварците изпуснаха нов отличен шанс. Кимих намери Гнабри в наказателното поле, който пое топката и обръщайки се към вратата опита да стреля с десния крак, но не намери топката по най-добрия начин и Бауман улови слабия изстрел.

До края домакините така и не успяха да стигнат до победно попадение и изпуснаха да се отдалечат от преследвача си Борусия Дортмунд.


FT  | БАЙЕРН МЮНХЕН – ХОФЕНХАЙМ  1:1

1:0 Бенжамен Павар 17'

1:1 Андрей Крамарич 71'

Първа Бундеслига, 28-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

БАЙЕРН МЮНХЕН (4-2-3-1)27. Ян Зомер - 5. Бенжамен Павар ⚽ ж.к., 2. Даю Упамакено ж.к., 4. Матайс де Лихт, 22. Жоао Кансело - 6. Йосуа Кимих, 8. Леон Горецка - 11. Кингсли Коман, 25. Томас Мюлер (к), 10. Лерой Сане - 7. Серж Гнабри 

Резерви: 26. Свен Улрайх (вр), 19. Алфонсо Дейвис, 20. Буна Сар, 23. Дейли Блинд, 40. Нусаир Мазрауи, 44. Йосип Станишич, 38. Раян Гравенберх, 42. Джамал Мусиала, 39. Матис Тел

Старши треньор: Томас Тухел

ХОФЕНХАЙМ (3-5-2)1. Оливер Бауман (к) - 25. Кевин Акпогума ж.к., 23. Джон Брукс, 5. Озан Кабак - 11. Анхелиньо, 13. Анджело Щилер, 8. Денис Гайгер, 27. Андрей Крамарич ⚽, 3. Павел Кадержабек - 14. Кристоф Баумгартнер, 9. Илас Бебу 

Резерви: 37. Лука Филип (вр), 4. Ермин Бичакчич, 34. Стенли Нсоки, 20. Фин Оле Бекер, 16. Себастиан Руди, 17. Томас Дилейни, 39. Том Бишоф, 29. Робърт Сков, 19. Каспер Долберг

Старши треньор: Пелегрино Матарацо


Главен съдия: Бастиан Данкерт, Германия

Стадион: „Алианц Арена“, Мюнхен, Германия